Grilovaný tempeh s pohankou

V oblasti vegansky koncipovaných receptů by správně mělo platit, že jejich základem by měly být obiloviny, nejlépe v celozrnné podobě. Důvodem je zajištění dostatečného zdroje komplexních sacharidů. Jako hlavní zdroj bílkovin pak použijeme luštěniny, které je samozřejmě potřeba kvůli dobré stravitelnosti umět správně upravit.

Zbytek surovin je pak už pomyslnou (ale stále velmi důležitou) třešničkou na dortu, se kterou si hrajeme dle vlastních potřeb i představ.

Pojďme si tedy jeden takový recept připravit a podívejme se, jak se bude tvářit z pozice férového a holisticky laděného hodnocení.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. V souhrnném hodnocení si vždy nejprve všímáme, jaké makroživiny převažují. Dnes jsme připravili typicky vysokosacharidový pokrm, jemuž dominují komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

  2. Obsah vlákniny je enormně vysoký. Tady se není čemu divit, protože kombinace luštěniny, celozrnné obiloviny a zeleniny nemůže vytvořit něco, čemu říkáme deficit. Jediná vada na kráse v tomto směru spočívá ve faktu, že je potřeba malým dětem servírovat námi vytvořený recept v menších porcích, neb jejich trávicí trakt bude mít s největší pravděpodobností problém tuto dávku vlákniny zpracovat.

  3. Další klíčovou složkou jsou bílkoviny. Ty jsou přítomny v ukázkovém množství. Jejich kvalita není nijak tragická, protože kombinujeme luštěniny a obiloviny, což v aminokyselinovém spektru vytvoří poměrně harmonickou kombinaci.

  4. Obsah tuků bude pro dietně zaměřeného člověka možná mírně vyšší. Důležité ale je, že nepřevyšují množství bílkovin a převažují nenasycené formy. Tedy máme na talíři dva parametry, které považujme za malá esa v rukávu.

  5. Množství energie v porci odpovídá jednomu středně vydatnému hlavnímu chodu. V tomto směru tedy žádné nedostatky.

  6. Celková hodnota glykemického indexu pokrmu je velmi nízká. I v tomto případě platí, že komplexní sacharidy, přebytek vlákniny a dostatek bílkovin a tuků nemohou dát jiný výsledek.

  7. Stravitelnost našeho receptu je náročná. Tento parametr je potřeba vnímat tak, jak je, protože za něj nese odpovědnost vysoký poměr vlákniny a kombinace celých zrn obilovin a luštěniny. Nebral bych to jako tragédii, ale jako fakt, se kterým je potřeba si v praxi elegantně poradit. Například tak, že pokrm zvolíme jako typicky hlavní chod a budeme jej trávit s vědomím, že žaludek prostě bude mít několik hodin co dělat. Osobně bych to vnímal jako výhodu.

  8. Termický účinek se bude pohybovat kolem neutrálních hodnot.

  9. Acidobazická rovnováha bude posunuta mírně kyselinotvorným směrem. S ohledem na náročnost trávení si dovolím dát radu v podobě důkladného kousání a žvýkání. Prostě při konzumaci pokrmu nikam nespěchejte, nevyplatí se.

  10. V dnešním receptu se mi jednoznačně líbí poměry jin a jang tendencí. Makrobiotici by měli radost, i když by s největší pravděpodobností reptali kvůli nižšímu podílu zeleniny.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.