Kurzy ATAC

Polníček čerstvý

Kategorie: Zelenina / Listová

Polníček čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

50 kcal

Energie kJ

207 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

2.3 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (2.3 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.9 %) Sacharidy (27.9 %) Tuky (41.9 %) Vláknina (13.3 %)

Polníček je označení pro listy kozlíčku polního (Valerianella locusta). Tato bylina pochází ze Středozemí, bylina je rozšířena ve většině oblastí mírného pásma severní polokoule. 

Polníček a zdraví

Listy kozlíčku polního jsou bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, konzumace polníčku je tak prospěšná srdečně-cévnímu systému. 

Polníček v kuchyni

Polníček se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Konzumuje se především syrový. Polníček se používá jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
-
občas i dušených směsí.
Je možné jej i lisovat do šťáv.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.