Kurzy ATAC

Špenát čerstvý

Kategorie: Zelenina / Listová

Špenát čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

26 kcal

Energie kJ

107 kJ

Bílkoviny

2.6 g

Sacharidy

1.6 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.6 g) Sacharidy (1.6 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (42.5 %) Sacharidy (26.2 %) Tuky (14.1 %) Vláknina (17.2 %)

Špenát setý (Spinacia oleracea) je celosvětově rozšířená listová zelenina, která původně pochází z jihozápadní Asie. 

Špenát a zdraví

Listy špenátu setého jsou bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové ve špenátu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů. Špenát je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulacia. Významný je i podíl karotenů v listech, nejvíce beta-karotenu a luteinu. Konzumace špenátu tak navyšuje antioxidační kapacitu, má i přímý vliv na správnou funkci zraku.

Špenát v kuchyni

Listy špenátu se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Konzumují se syrové i tepelně upravené - je možné je vařit, dusit, péct. Špenát se používá jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.

Je možné je i lisovat do šťáv.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.