Energie kcal
26 kcal
Energie kJ
107 kJ
Bílkoviny
2.6 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.2 g
Špenát setý (Spinacia oleracea) je celosvětově rozšířená listová zelenina, která původně pochází z jihozápadní Asie.
Listy špenátu setého jsou bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové ve špenátu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů.
Špenát je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulacia.
Významný je i podíl karotenů v listech, nejvíce beta-karotenu a luteinu. Konzumace špenátu tak navyšuje antioxidační kapacitu, má i přímý vliv na správnou funkci zraku.
Listy špenátu se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny.
Konzumují se syrové i tepelně upravené - je možné je vařit, dusit, péct.
Špenát se používá jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.
Je možné je i lisovat do šťáv.