Energie kcal
26 kcal
Energie kJ
107 kJ
Bílkoviny
2.6 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.2 g
Špenát setý (Spinacia oleracea) je celosvětově rozšířená listová zelenina, která původně pochází z jihozápadní Asie.
Listy špenátu setého jsou bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové ve špenátu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů. Špenát je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulacia. Významný je i podíl karotenů v listech, nejvíce beta-karotenu a luteinu. Konzumace špenátu tak navyšuje antioxidační kapacitu, má i přímý vliv na správnou funkci zraku.
Listy špenátu se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Konzumují se syrové i tepelně upravené - je možné je vařit, dusit, péct. Špenát se používá jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.
Je možné je i lisovat do šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.