Kategorie: Koření a ochucovadla / Slané
Energie kcal
295 kcal
Energie kJ
1235 kJ
Bílkoviny
14.3 g
Sacharidy
42.9 g
Tuky
4.3 g
Vláknina
8.6 g
V Japonsku, odkud pochází, považují miso za dar od bohů. Současná věda považuje miso velmi kvalitní potravinu. Připravuje se fermentací sójových bobů a různých druhů obilovin. Shiro miso, označované také jako sladké bílé miso, se vyrábí fermentací sójových bobů a mladé rýže pomocí houby Aspergillus oryzae (Koji). Obsahuje o polovinu méně soli než ostatní druhy miso, má lehce nasládlou chuť a je vhodné i pro děti od 6 měsíců.
Miso je komplexní potravinou s pozitivními účinky napříč organismem. Je poměrně bohatým zdrojem bílkovin, kde většina z nich je díky důkladné fermentaci rozložena na aminokyseliny. Od toho se odvíjí velmi dobrá stravitelnost miso pasty. Hydrolýzou vzniklé mastné kyseliny mají vliv na imunitní systém a trávicí pochody.
Stejně jako ostatní miso pasty se požívá jako ochucovadlo do polévek, pomazánek nebo omáček. áčkách. Většina doporučení na její použití v teplé kuchyni se vztahuje na přidávání do pokrmů krátce před jejich dokončením. Intenzívní tepelná úprava denaturuje bílkoviny, mění se tak celková hodnota potraviny. Významné uplatnění má v makrobiotické a vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.