Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Miso shiro

Kategorie: Koření a ochucovadla / Slané

Miso shiro

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

295 kcal

Energie kJ

1235 kJ

Bílkoviny

14.3 g

Sacharidy

42.9 g

Tuky

4.3 g

Vláknina

8.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14.3 g) Sacharidy (42.9 g) Tuky (4.3 g) Vláknina (8.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (20.3 %) Sacharidy (60.8 %) Tuky (13.1 %) Vláknina (5.8 %)

V Japonsku, odkud pochází, považují miso za dar od bohů. Současná věda považuje miso velmi kvalitní potravinu. Připravuje se fermentací sójových bobů a různých druhů obilovin. Shiro miso, označované také jako sladké bílé miso, se vyrábí fermentací sójových bobů a mladé rýže pomocí houby Aspergillus oryzae (Koji). Obsahuje o polovinu méně soli než ostatní druhy miso, má lehce nasládlou chuť a je vhodné i pro děti od 6 měsíců.

Miso shiro a zdraví

Miso je komplexní potravinou s pozitivními účinky napříč organismem. Je poměrně bohatým zdrojem bílkovin, kde většina z nich je díky důkladné fermentaci rozložena na aminokyseliny. Od toho se odvíjí velmi dobrá stravitelnost miso pasty. Hydrolýzou vzniklé mastné kyseliny mají vliv na imunitní systém a trávicí pochody.  

Miso shiro v kuchyni

Stejně jako ostatní miso pasty se požívá jako ochucovadlo do polévek, pomazánek nebo omáček. áčkách. Většina doporučení na její použití v teplé kuchyni se vztahuje na přidávání do pokrmů krátce před jejich dokončením. Intenzívní tepelná úprava denaturuje bílkoviny, mění se tak celková hodnota potraviny. Významné uplatnění má v makrobiotické a vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.