Energie kcal
102 kcal
Energie kJ
424 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
14 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
7 g
Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.
Hrách je bohatým zdrojem bílkovin, podobně jako ostatní luštěniny.
Obsahuje vyšší podíl vlákniny, která společně s přítomnými antinutričními látkami způsobuje nadýmání a plynatost po jejich konzumaci.
Je také zdrojem purinů - jejich množství se pohybuje na střední úrovni, jedinci postižení dnou by s tímto množstvím měli počítat.
Hrách patří současně mezi potraviny s velmi vysokým zastoupením draslíku, což má vliv na funkci srdce.
Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Proces mražení a následného rozmrazování potravin způsobuje úbytek některých termolabilních mikroživin, nejčastěji vitamínů a některých fytochemických látek. Pomalé a postupné rozmrazování ničí největší množství živin. Mraženou zeleninu je proto při její přípravě vhodné vložit přímo do vroucí vody, případně použít při dušení a pečení pokrmů.
V české kuchyni je hrách velmi oblíbený, používá se k přípravě:
- hrachové kaše,
- polévek,
- omáček,
- příloh,
- zeleninových směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.