Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hrášek zelený mražený

Kategorie: Zelenina / Mražená

Hrášek zelený mražený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

102 kcal

Energie kJ

424 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (24.8 %) Sacharidy (57.8 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (13.8 %)

Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.

Mražený hrách a zdraví

Hrách je bohatým zdrojem bílkovin, podobně jako ostatní luštěniny.
Obsahuje vyšší podíl vlákniny, která společně s přítomnými antinutričními látkami způsobuje nadýmání a plynatost po jejich konzumaci.
Je také zdrojem purinů - jejich množství se pohybuje na střední úrovni, jedinci postižení dnou by s tímto množstvím měli počítat.
Hrách patří současně mezi potraviny s velmi vysokým zastoupením draslíku, což má vliv na funkci srdce. 
Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Mražený hrách v kuchyni

Proces mražení a následného rozmrazování potravin způsobuje úbytek některých termolabilních mikroživin, nejčastěji vitamínů a některých fytochemických látek. Pomalé a postupné rozmrazování ničí největší množství živin. Mraženou zeleninu je proto při její přípravě vhodné vložit přímo do vroucí vody, případně použít při dušení a pečení pokrmů.
V české kuchyni je hrách velmi oblíbený, používá se k přípravě:
- hrachové kaše,
- polévek,
omáček,
- příloh, 
- zeleninových směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.