Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pohanka loupaná

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Pohanka loupaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

409 kcal

Energie kJ

1710 kJ

Bílkoviny

12.5 g

Sacharidy

75 g

Tuky

2.1 g

Vláknina

12 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12.5 g) Sacharidy (75 g) Tuky (2.1 g) Vláknina (12 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.8 %) Sacharidy (76.7 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (5.9 %)

Pohanka (Fagopyrum) je bezlepková pseudoobilovina, která zahrnuje přibližně 15 druhů. V tuzemsku se pohanka pěstuje již celá staletí, svůj domov má ale poměrně daleko – pochází z jihovýchodní Číny, odkud její zrna do Evropy přinesli saracénští a tatarští nájezdníci někdy kolem roku 1300. Odtud i její název – jde o rostlinu, která k nám byla zavlečena pohany. Přestože je pohanka příbuzná s rebarborou a šťovíkem, je pro svoje moučnatá zrna řazena jako pseudoobilovina k obilovinám. V současné době je pohanka nejrozšířenější v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě. Komerčně se nejvíce pěstuje pohanka setá.

Pohanka a zdraví

Zrna pohanky jsou bezlepková, jsou tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Pohanka je významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů. Loupaná zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pohanka v kuchyni

Pohanka je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha. Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
vločky,
kaše.
Pohanku je možné připravovat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.