Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kukuřice zrno

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Kukuřice zrno

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

398 kcal

Energie kJ

1663 kJ

Bílkoviny

9 g

Sacharidy

74 g

Tuky

4.7 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9 g) Sacharidy (74 g) Tuky (4.7 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.5 %) Sacharidy (77.9 %) Tuky (10.6 %) Vláknina (2 %)

Kukuřice setá (Zea mays) je obilovina, která má svůj původ ve Střední Americe. Řadí se mezi kulturní plodiny, které se v zemědělství využívali už před 10 000 lety. Tato bezlepková obilovina s velkými klasy má svůj původ ve střední Americe, odkud se postupně rozšířila i do Ameriky jižní. U Mayů a Aztéků společně s fazolemi a amarantem patřila k nejdůležitějším plodinám. Do Evropy se kukuřice dostala v 16. století, v Česku je její pěstování doloženo od roku 1779. Dnes je kukuřice po rýži a pšenici třetí nejpěstovanější obilovinou světa, pro potravinářské účely využíváme především druh Kukuřice cukrová.  

Kukuřice a zdraví

Kukuřice je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Slupka kukuřice obsahuje antinutriční látky, které snižují využitelnost aminokyseliny tryptofanu a vitamínu B3 - v minulosti toto způsobovalo vznik podvýživy a rozšíření nemoci z deficitu niacinu (B3) zvané pelagra. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Kukuřice v kuchyni

Kukuřice je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
vločky,
kaše,
- popcorn,
- polenta.

Kukuřici je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.
Častou úpravou je grilování celých klasů.  Mléčné klasy chutnají výborně syrové, pokrmům dávají příjemně nasládlou chuť. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.