Adzuki a la mexiko

S příchodem zimních měsíců se vždy začínám automaticky orientovat na recepty, které mají schopnost důkladně a na dlouhou dobu zahřát tak, abych jako člověk teplomilný přežil kruté podmínky geografických šířek, kde jsem nucen přebývat, nejlépe bez výrazné újmy na zdraví.

Ohřívající charakteristika pokrmů v zimě je sice fajn, ale dokonalý recept musí splňovat i další náročná kritéria, aby tělo fungovalo stejně dobře ve všech ostatních oblastech.

Po čem tedy vlastně toužím?

Chci porci dostatečně velkou, aby ukojila bestii jménem žaludek. Toužím po pokrmu lahodném, abych umlčel rozmazlené chuťové buňky toužící neustále po nových dobrodružstvích. Potřebuji dostatek bílkovin, aby moje svaly neprotestovaly nežádoucím katabolismem. Nechci se každé dvě hodiny hádat s žaludkem, že bych měl doplňovat cukry – takže umlčím tyto hlasy extrémně nízkým glykemickým indexem. Jako člověk, kterému nevoní maso, chci bezmasý pokrm.

Co s tím?

Moje volba dnes padla na asijský fenomén v podobě fazolí adzuki, které jsou po sóji druhou nejpěstovanější luštěninou. Důvodem je fakt, že se pyšní spektrem nezanedbatelných výhod – dostatek bílkovin, netradiční lehce oříšková chuť, nízká glykémie, hodně vlákniny, prakticky bez tuku, hodně vápníku s fosforem… No co si ještě více přát?

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Poměry makroživin jsou prakticky ideální – pro sportovce, nesportovce, dětskou i pubertální populaci, seniory…Menší množství tuků je možné upravit přidáním olivového oleje, ale to pouze v případech, kdy je toto žádoucí (pokud bych chtěl například zpomalit tvorbu energie v buňkách, neváhám ani minutu).

  2. Vysoké zastoupení vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů dává ve výsledku extrémně nízký glykemický index a z toho vyplývající dlouhou stravitelnost. Výhoda pro všechny, kteří se potřebují zasytit na delší dobu, nevýhoda pro sportovce před tréninkem a ve své podstatě i po tréninku – konzumace luštěnin obecně zpomaluje obnovu glykogenu, v tomto směru je potřeba sahat po jiných zdrojích potravin.

  3. Pozitivem je, že adzuki patří mezi druhy luštěnin, které nikterak dramaticky nenadýmají, není potřeba proto mít výraznější obavy doma ani ve společnosti.

  4. Koření používejme citlivě – příliš mnoho ohřívajících ingrediencí současně vysušuje. V zimních obdobích z důvodu mrazu kůže už dost trpí, pokud se navíc stravou přehřejeme, zaženeme stav do nepříjemného extrému. Často tak podpoříme vznik nežádoucích ekzémů, na které lékařská veřejnost ráda předepisuje chemické fuj lektvary.

  5. Z důvodu absolutního minima tuku se adzuki blíží energetickému středu z hlediska uvolňujících a zpevňujících tendencí. Jediné, co tuto harmonii vykolejí, je přítomnost ohřívajících druhů koření. S tímto faktorem tedy manipulujme vždy na základě aktuálních požadavků.

  6. I přesto, že adzuki téměř nenadýmají, je rozumnější je v koncentrované podobě nedávat malým dětem z důvodu vysokého podílu bílkovin, kde jejich přebytek vždy škodí. Pokud budou kalkulovat s vhodností dnešního receptu i sportovci, myslete na kombinaci množství bílkovin a nízkého glykemického indexu. Tedy ne krátce před zátěží, v anaerobně laděných sportech se nebude líbit ani jako první potréninkové jídlo z důvodu zpomalené regenerace glykogenu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

40 minut, bez namáčení

Přibližná cena

25 Kč / 1 porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro







Podobné recepty