Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Chilli paprička čerstvá

Kategorie: Zelenina / Plodová

Chilli paprička čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

54 kcal

Energie kJ

226 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (15.5 %) Sacharidy (77.5 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (3.7 %)

Jedná se o odrůdu papriky roční, často nazývané jako kayenský pepř nebo kolumbijská paprika. Chilli obsahuje kapsaicin, který mu dává typickou pikantní chuť - dráždí receptory nervových zakončení jazyka a způsobují pálení. Pálivost se měří stupnicí, kterou v r. 1912 zveřejnil americký chemik W. L. Scoville. Metoda kvantitativního srovnávání pálivosti papriček spočívá v ředění chilli papriček cukrem a vodou. Papričky se smíchají s cukrem a vodou a výsledná směs se ochutná. Pokud směs pálí, opět se naředí vodou a ochutná se znovu. Tento postup se opakuje tak dlouho, dokud roztok nepřestane pálit. Kolikrát se roztok naředí, tolika jednotkám SHU (Scoville Heat Units) odpovídá. Kapie (sladká paprika) nepálí, neobsahuje kapsaicin a proto má hodnotu 0 SHU. Pokud má paprika 100 000 SHU, znamená to, že musí být 100 000 krát naředěna vodou, než je kapsaicin neznatelný.

Chilli a zdraví

Chilli podporuje zažívání, kapsaicin je přírodním antibiotikem a antioxidantem. Je považováno za přírodní afrodiziakum právě díky schopnosti kapsaicinu stimulovat krevní oběh a prokrvit tak celé tělo. Prokrvením pohlavních orgánů se zvyšuje jejich citlivost a může také dojít ke zlepšení potence. V těle způsobuje zahřátí a prokrvení organismu, a tím působí také při spalování tuků. 

Chilli v kuchyni

Můžeme používat celé bobule čerstvé nebo sušené, tak drcené nebo mleté. Chilli je nepostradatelnou součástí mexické a asijské kuchyně, především indické. Používá se nejčastěji k ochucení rýžeomáček a k výrobě ostrého oleje, při nakládání pochutin, zavařování
Nejčastější užití je do:
omáček
gulášů,
- polévek,
- zálivek,
masitých i luštěninových pokrmů. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.