Energie kcal
28 kcal
Energie kJ
115 kJ
Bílkoviny
0.7 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
5 g
Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.
Listy jsou zdrojem vitamínu C, karotenů a minerálních látek, mezi kterými vystupuje do popředí sodík.
Konzumuje se syrový i tepelně upravený - je možné je vařit, dusit, péct. Řapíkatý celer se používá jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí,
- polévek.
Je možné jej i lisovat do šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.