Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Celer řapíkatý

Kategorie: Zelenina / Listová

Celer řapíkatý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

28 kcal

Energie kJ

115 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.7 %) Sacharidy (46 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (36.7 %)

Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.

Řapíkatý celer a zdraví

Listy jsou zdrojem vitamínu C, karotenů a minerálních látek, mezi kterými vystupuje do popředí sodík.
 

Řapíkatý celer v kuchyni

Konzumuje se syrový i tepelně upravený - je možné je vařit, dusit, péct. Řapíkatý celer se používá jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí,
- polévek.

Je možné jej i lisovat do šťáv

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.