Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
182 kcal
Energie kJ
759 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
20 g
Tuky
4 g
Vláknina
10 g
Používají se mladé výhonky a listy bazalky (Ocimum) – čerstvé i sušené. Pochází z Indie a jiných tropických regionů Asie, kde je pěstována již přes 5000 let. Je velmi oblíbená v jihoevropské kuchyni, je neodmyslitelně spjatá s italskou kuchyní, kde je mimo jiné považována za symbol lásky.
Bazalka obsahuje mnoho silic, tříslovin, minerálních látek a vitamínu C. Zklidňuje nervy a tiší žaludeční křeče. Silice z bazalky je účinná při úzkosti, bolestech hlavy a poruchách spánku, napomáhá koncentraci, podporuje pocení a je vhodná při nevolnostech. Zvyšuje žaludeční činnost, podporuje chuť k jídlu, snižuje nadýmání, působí protizánětlivě a také se užívá při problémech s ledvinami. Nejčastěji se podává ve formě nálevu, kdy se jedna čajová lžička spaří 150 ml vroucí vody a nechá se 10 minut luhovat. Šťávu z čerstvé bazalky je možno použít jako podpůrný lék při zánětech středního ucha a na obtížně se hojící rány.
Nejčastěji se používá:
- do rajčatových pokrmů,
- k těstovinám,
- na pizzu,
- do polévek,
- k vaječným pokrmům,
- na kuře,
- k rybám,
- do mletých mas.
Je základem bazalkového pesta. V pokrmech se nevaří, ale používá se před koncem vaření. Je součástí mnoha kořenících směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.