Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Bazalka čerstvá

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Bazalka čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

182 kcal

Energie kJ

759 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

20 g

Tuky

4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (20 g) Tuky (4 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (23 %) Sacharidy (46.1 %) Tuky (19.8 %) Vláknina (11 %)

Používají se mladé výhonky a listy bazalky (Ocimum) – čerstvé i sušené. Pochází z Indie a jiných tropických regionů Asie, kde je pěstována již přes 5000 let. Je velmi oblíbená v jihoevropské kuchyni, je neodmyslitelně spjatá s italskou kuchyní, kde je mimo jiné považována za symbol lásky.

Bazalka a zdraví

Bazalka obsahuje mnoho silic, tříslovin, minerálních látek a vitamínu C. Zklidňuje nervy a tiší žaludeční křeče. Silice z bazalky je účinná při úzkosti, bolestech hlavy a poruchách spánku, napomáhá koncentraci, podporuje pocení a je vhodná při nevolnostech. Zvyšuje žaludeční činnost, podporuje chuť k jídlu, snižuje nadýmání, působí protizánětlivě a také se užívá při problémech s ledvinami. Nejčastěji se podává ve formě nálevu, kdy se jedna čajová lžička spaří 150 ml vroucí vody a nechá se 10 minut luhovat. Šťávu z čerstvé bazalky je možno použít jako podpůrný lék při zánětech středního ucha a na obtížně se hojící rány.  

Bazalka v kuchyni

Nejčastěji se používá:
- do 
rajčatových pokrmů, 
- k 
těstovinám
- na 
pizzu,
- do polévek,
- k vaječným pokrmům,
- na kuře,
- k rybám,
- do mletých mas.
Je základem bazalkového pesta. V pokrmech se nevaří, ale používá se před koncem vaření. Je součástí mnoha kořenících směsí. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.