Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Vláknina

Vláknina

Vláknina

Vláknina fakticky patří do skupiny sacharidů. Existují dva základní druhy vlákniny (zastoupené v rostlinách):

  • Rozpustná:

    Je tvořena složkami rostlinných buněk, které bobtnají ve vodě (= je hygroskopická). V tlustém střevě se účinkem baktérií (pomocí fermentačních pochodů) rozkládají na jednodušší složky. Rozpustné frakce vlákniny lidský trávicí trakt dokáže strávit. Je běžnou součástí ovoce, zeleniny, obilovin, ořechů i luštěnin, vždy v různých poměrech. Hlavním účinkem rozpustné vlákniny je vstřebávání nadbytečné vody ze střev a zvětšování objemu stolice. Další důležitou vlastností je ovlivňování metabolismu cholesterolu v krvi. V posledních letech se do popředí zájmu dostávají specifické druhy rozpustných forem vlákniny, které se označují pojmem prebiotika (např. fruktooligosacharidy – FOS, galaktooligosacharidy – GOS, případně inulín), u kterých se prokazují různé příznivé zdravotní účinky.

  • Nerozpustná:

    Nejvíce je zastoupena v obilovinách, zelenině, luštěninách a houbách. Je složena z různých složek buněčných stěn a ligninů, které sice vážou vodu, ale nebobtnají. Lidský trávicí systém je neumí rozložit (na rozdíl od přežvýkavců), prochází proto zažívacím traktem nestrávené. Pravidelný příjem této formy vlákniny podporuje střevní funkce (zlepšuje peristaltiku střev) a vylučování zbytků metabolismu včetně různých nežádoucích látek přijímaných běžnou stravou (tzv. mechanické procesy detoxikace).

U vlákniny obecně platí následující v praxi důležité informace:

  1. Oba druhy vlákniny (rozpustné i nerozpustné) se nacházejí prakticky ve všech rostlinách, vždy v jiných zastoupeních a vzájemných poměrech. Například v ovoci převažují rozpustné, v zelenině naopak nerozpustné druhy.
  2. Vláknina je nesmírně důležitá pro správnou funkci trávicího traktu – zvětšuje objem tráveniny a zlepšuje její průchod ve střevech. Rozhoduje tak o stavech zácpy nebo průjmů. V praxi je proto potřeba konzumovat dostatek potravin s obsahem vlákniny, která je v běžné stravě většiny lidí velmi nedostatková.
  3. Vláknina ovlivňuje hodnoty glykemického indexu potravin (snižuje je). Hraje tak významnou roli v prevenci před vznikem inzulínové rezistence a cukrovky druhého typu.
  4. Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Protože se její vstřebávání odvíjí od úrovně aktivity střevních bakterií, byla stanovena její energetická hodnota pouze jako průměrná (necelé 2 kcal na 1 gram).
  5. Průměrný denní příjem vlákniny u dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 25-35 g, u většiny lidí v západní civilizaci však dosahuje polovičních hodnot (v České republice se uvádí 11-15 g).
  6. Vláknina je součástí mnoha různých přípravků určených k redukci váhy – díky vstřebané vodě naplňuje žaludek a snižuje chuť k jídlu. Zároveň prodlužuje trávení potravy a působí tak pocit nasycení.
  7. Nárazový nadměrný příjem vlákniny může vyvolat nadýmání, plynatost a bolesti v břiše.
  8. Vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků včetně orální antikoncepce.
  9. Některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny – např. lněné semínko – obsahují rostlinné estrogeny, které se doporučují pro snížení rizika vzniku rakoviny prsu u žen.

Vláknina

Protože množství vlákniny obsažené ve stravě poměrně výrazným způsobem rozhoduje o chování metabolismu a tedy i našeho zdraví, je potřeba jí věnovat patřičnou pozornost. Ani v tomto případě při výuce neděláme výjimku a zbytečně se nezatěžujeme složitým počítáním jejího příjmu. V okamžiku, kdy ctíme pravidlo pestrosti ve stravování a naučíme se pracovat s dostatkem zeleniny, ovoce a luštěnin v každodenním jídelníčku, není v praxi problém zajistit dostatek vlákniny. Protože při výuce používáme vlastně vyvinutou aplikaci ZOF, která při sestavování výživových plánů počítá mj. i obsah jednotlivých živin, mají studenti možnost si vypěstovat určitou formu „citu“ pro manipulaci s množstvím vlákniny ve stravě i bez složitých propočtů.

Co říkají o studiu naši absolventi

Gabriela Žídková

Před 5 lety jsem se více začala zajímat o zdravý životní styl a posilování. Po celou dobu jsem hledala informace zejména na internetu a četla různé články. Před rokem jsem chtěla své znalosti prohloubit a získat větší rozhled. Narazila jsem na kurzy pana Jelínka, které byly velmi netradičně pojaté. Celkově se mi velmi dobře pracovalo s aplikací ZOF, vytváření jídelníčku bylo přínosné do následující praxe. Velmi mě zaujal holistický přístup, který mi pomohl vidět věci jinak a hledat příčinu i v psychické stránce člověka. Byla jsem velmi ráda i za věcné informace ohledně podnikání ve výživovém poradenství. V případě nejasností či dotazu byl pan Jelínek pohotový a vždy vše vysvětlil, vyjasnil. Děkuji za možnost absolvování kurzu a získání velkého množství informací.

Petra Kramářová, DiS.

Když jsem se rozmýšlela, kde si udělám kurz výživového poradenství, narazila jsem na internetu na reference a hned bylo rozhodnuto!! :-) Jako maminka na mateřské jsem uvítala i možnost on-line studia a díky tomu jsem kurz mohla absolvovat z pohodlí domova. Všem, kdo má zájem o zdravý životní styl, tento kurz doporučuju. Veškeré informace za celý půlrok byly velice obsáhlé a učení mě bavilo...škoda jen, že už to skončilo...Moc děkuji panu Mgr.Jelínkovi a jeho týmu za ochotu a trpělivost odpovídat na všechny otázky a za skvělou organizaci kurzu. Doufám, že do budoucna bude i Výživa ve sportu jako on-line studium a já se ho ráda zúčastním :-)

Ing. Lýdia Pokorná

Jak jen popsat kurzy lektora Martina Jelínka – troufale si tvrdím říct, že tady v ČR buduje zcela unikátní přístup ve výživě. Spojuje jak poznatky západního výzkumu v oblasti výživy, zároveň ale také vychází z poznatků starodávných východních filozofií. Na výživu se dívá celostně a bez ohledu na cíl ve výživě se snaží o to, aby zvolený přístup byl dlouhodobě udržitelný. Myslím, že pravý odborník se pozná podle toho, s jakou pokorou přistupuje ke svému oboru. U Martina je vidět, že hloubka jeho vědomostí a šířka různých úhlů pohledu, které se snaží aplikovat na nějakou problematiku, mu jednoduše nedovolí vidět černobíle. Myslím, že si uvědomuje, že i v oblasti výživy jsou naše vědomosti hodně limitované a je nutné přemýšlet v souvislostech, opatrně hodnotit, trpělivě zkoušet a pozorovat. Moc se mi líbí, jakým způsobem nás učí přemýšlet – slovo přemýšlet bych podtrhla :-), protože tady rozhodně nečekejte žádný návod ve stylu „výživa rychle a jednoduše“ :-). Naučíte se přemýšlet v mnohem širších souvislostech, než tomu bylo doposud. Získáte respekt k výživě jako také. Nebude víc existovat dobré nebo špatné, vše budete od teď hodnotit v kontextu. Velice inspirativní, naplňující a do jisté míry i návykové. Zároveň bych moc ráda pochválila i obchodní tým, který jen podtrhává popsaný přístup – vše bez problémů, s naprostou profesionalitou a lidskostí, moc vám všem děkuju!