Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Strava v těhotenství

Strava v těhotenství

Strava v těhotenství

K hlavním zásadám výživy těhotné ženy patří konzumace pestré a rozmanité stravy, ve které by měly být zastoupeny všechny hlavní skupiny potravin. V průběhu těhotenství se mění nároky na jídlo a pocit hladu a nasycenosti, což je dáno zvětšováním bříška a tlakem dělohy na žaludek a játra. Tyto změny vedou těhotné ženy k přirozené preferenci menšího množství potravy v kratších intervalech. Tady je dobré respektovat fakt, že v průběhu večerních hodin není ideální jíst obtížně stravitelné potraviny.

V případě energetické bilance by se množství stravy během těhotenství nemělo zvýšit víc jak o 200 kilokalorií za den (830 kJ). Pro zdárný vývoj dítěte není třeba přednostně zařazovat sladká jídla, ani velké množství příloh (těstoviny, brambory, knedlíky, rýže). Je vcelku zbytečné tvrdit, aby budoucí maminky nepodléhaly různým chutím – většina z těchto neobvyklých chutí je ovládána hormonální regulací, proto se takové doporučení ne vždy setká v praxi s pozitivním ohlasem. Počet porcí by se měl pohybovat v rozmezí 4 až 6.

Celkový přírůstek na váze by na konci těhotenství neměl přesáhnout více než 12 kg. Pokud je zvyšování hmotnosti nepravidelné a příliš rychlé, mohou být důvody i jiné než pouze důsledek nesprávné výživy.

Specifika výživy v průběhu těhotenství

Podíl sacharidů se doporučuje na stejné úrovni, jako u netěhotných žen.

Spotřeba bílkovin by v těhotenství měla vzrůst oproti “normálnímu” stavu přibližně o 10-20 %. Nutričně je výhodné, aby určitý podíl bílkovin byl zastoupen masem (i červeným), důvodem je obsah hemového železa (v těhotenství se často objevuje chudokrevnost, jejíž příčinou může být nedostatek železa). Faktem ale je, že železo je možné doplnit i jinými způsoby, než červeným masem, jeho konzumace tak není podmínkou. Často se diskutuje o vhodnosti konzumace ryb v těhotenství. Bývají sice v těhotenství doporučovány jako dobrý zdroj jódu (mořské ryby) a kvalitních tuků, mnohdy ale také i těžkých kovů.V současné době se rozdíl mezi sladkovodními a mořskými stírá, důležitější ukazatel spočívá především ve zdroji samotném - volné prostředí vs. farmářský velkochov, a býložravci vs. masožravci (býložravci jsou vhodnější).

U příjmu tuků se respektuje doporučení v rozmezí 20-30 % z celkového energetického příjmu. Důležité je dohlížet na jejich kvalitu, kde obecně jsou jako nevhodné považovány tuky ztužené a přepálené. Pozornost je třeba směřovat na omega-3, kde se jako výhodnější jeví živočišné zdroje.

S ohledem na vývoj plodu je důležité sledovat zastoupení některých minerálů, mezi nejdůležitější patří vápník, hořčík, jód, selen a železo.

Z vitamínů má zásadní význam kyselina listová. Společně se železem je důležitá pro krvetvorbu, její nedostatek u žen vytváří megaloblastovou anemii (chudokrevnost s přítomností nezralých červených krvinek v kostní dřeni), navíc hraje významnou roli v prevenci vrozených vývojových vad nervové soustavy. Jejím bohatým zdrojem jsou kapusta, brokolice, zelený salát, chřest, špenát, droždí, sója, fazole, cereálie.

Kontrolovat kvalitu stravy v průběhu těhotenství je z pochopitelných důvodů důležité. Celou tuto oblastí se zabýváme v kurzu Poradce pro výživu, kde s pomocí výukové aplikace ZOF řešíme se studenty všechny nutriční detaily nezbytné pro zdárný průběh těhotenství.

Co říkají o studiu naši absolventi

Zuzana Marková

Už keď som si hľadala na internete kurz o výžive, zaujal ma kurz Poradcu pre výživu a suplementáciu od spoločnosti ATAC, a to širokým rozsahom tém, ktoré zahŕňali aj "alternatívne" pohľady na výživu. Od prvej lekcie som vedela, že som si vybrala dobre a tešila som sa na každý ďalší deň, čo nové sa dozviem. Hoci študijné témy boli odborné, prirodzeným spôsobom sa osvojovali. Veľmi tiež oceňujem osobné myšlienkové príspevky Mgr. Martina Jelínka k výžive, k individuálnemu a celostnému nazeraniu na človeka, ako aj ochotu komunikovať so študentmi a absolventmi kurzu a ďalej tak rozvíjať naše znalosti. Aj keď sa mi veľmi nechcelo učiť sa na priebežné testy:-), pri príprave na záverečný test som to veľmi ocenila. Ďakujem aj touto cestou ešte raz za zaujímavú a intenzívnu etapu v mojom živote.

Ing. Petr Nytra

Před 8 lety, kdy jsem začal dělat fitness trenéra, jsem ve fitness-centru poznal Martina Jelínka. Začalo to pár dotazy, které jsem si bedlivě ověřil a ujistil se, že v tom, na co se ptám, má naprostou pravdu. Mnohdy to byly odpovědi, které se opíraly o informace-fakta i na internetu těžko vyhledatelná. Už tehdy jsem si uvědomil, že jsem našel někoho, kdo mi poskytne dostatečně kvalitní odpovědi na mé velmi záludné a dosti specifické otázky v oblasti stravovacích režimů a suplementace. Netrvalo dlouho a absolvoval jsem kurz Poradce pro výživu a suplementaci. Dalo by se říci, že jeho věcnost, fakta a forma, jakou je prezentován, mi kompletně změnila pohled na potraviny a způsob jejich konzumace. Rozložení kurzu je vyvážené a podrobné, ne však natolik, aby Vás to odradilo od toho jej dokončit. Zpětně to hodnotím jako tu nejlepší možnou bránu do světa této problematiky doplněnou o skvělého lektora, jehož projev je srozumitelný a je vždy k dispozici vyjasnit jakýkoliv dotaz či problém. Zkušenosti více než 15 let mluví za vše, přístup k životu, sobě samému, formě studia musí na Martinovi Jelínkovi poznat každý, jak laik, tak zkušený “matador” z branže. Závěrem bych velmi rád podotkl, že dnešní svět, možnost přístupu na internet z této oblasti dělá doslovnou panenskou džungli, kde potřebujete “mačetu” a zkušeného domorodce na to, abyste jí systematicky a bezpečně procházeli. Tyto nabité vědomosti dále předávám svým klientům, zkouším sám na sobě a pokračuji na své cestě vzdělání v dalších kurzech.

Lívia Melicharová

Dlouho jsem hledala kurz, který není zaměřený jednostranně, kde se neřeší diety, ale komplexní pohled na stravování na míru každého z nás. Poradce pro výživu splňuje všechna tato kritéria. Byl pro mě startovací dráhou v podnikání v tomto oboru. Díky seminářům a nástavbovým kurzům Atac mám možnost jít pořád dál za stále podpory Mgr. Jelínka a spolupráce s kolegy z kurzu.