Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Strava v těhotenství

Strava v těhotenství

Strava v těhotenství

K hlavním zásadám výživy těhotné ženy patří konzumace pestré a rozmanité stravy, ve které by měly být zastoupeny všechny hlavní skupiny potravin. V průběhu těhotenství se mění nároky na jídlo a pocit hladu a nasycenosti, což je dáno zvětšováním bříška a tlakem dělohy na žaludek a játra. Tyto změny vedou těhotné ženy k přirozené preferenci menšího množství potravy v kratších intervalech. Tady je dobré respektovat fakt, že v průběhu večerních hodin není ideální jíst obtížně stravitelné potraviny.

V případě energetické bilance by se množství stravy během těhotenství nemělo zvýšit víc jak o 200 kilokalorií za den (830 kJ). Pro zdárný vývoj dítěte není třeba přednostně zařazovat sladká jídla, ani velké množství příloh (těstoviny, brambory, knedlíky, rýže). Je vcelku zbytečné tvrdit, aby budoucí maminky nepodléhaly různým chutím – většina z těchto neobvyklých chutí je ovládána hormonální regulací, proto se takové doporučení ne vždy setká v praxi s pozitivním ohlasem. Počet porcí by se měl pohybovat v rozmezí 4 až 6.

Celkový přírůstek na váze by na konci těhotenství neměl přesáhnout více než 12 kg. Pokud je zvyšování hmotnosti nepravidelné a příliš rychlé, mohou být důvody i jiné než pouze důsledek nesprávné výživy.

Specifika výživy v průběhu těhotenství

Podíl sacharidů se doporučuje na stejné úrovni, jako u netěhotných žen.

Spotřeba bílkovin by v těhotenství měla vzrůst oproti “normálnímu” stavu přibližně o 10-20 %. Nutričně je výhodné, aby určitý podíl bílkovin byl zastoupen masem (i červeným), důvodem je obsah hemového železa (v těhotenství se často objevuje chudokrevnost, jejíž příčinou může být nedostatek železa). Faktem ale je, že železo je možné doplnit i jinými způsoby, než červeným masem, jeho konzumace tak není podmínkou. Často se diskutuje o vhodnosti konzumace ryb v těhotenství. Bývají sice v těhotenství doporučovány jako dobrý zdroj jódu (mořské ryby) a kvalitních tuků, mnohdy ale také i těžkých kovů.V současné době se rozdíl mezi sladkovodními a mořskými stírá, důležitější ukazatel spočívá především ve zdroji samotném - volné prostředí vs. farmářský velkochov, a býložravci vs. masožravci (býložravci jsou vhodnější).

U příjmu tuků se respektuje doporučení v rozmezí 20-30 % z celkového energetického příjmu. Důležité je dohlížet na jejich kvalitu, kde obecně jsou jako nevhodné považovány tuky ztužené a přepálené. Pozornost je třeba směřovat na omega-3, kde se jako výhodnější jeví živočišné zdroje.

S ohledem na vývoj plodu je důležité sledovat zastoupení některých minerálů, mezi nejdůležitější patří vápník, hořčík, jód, selen a železo.

Z vitamínů má zásadní význam kyselina listová. Společně se železem je důležitá pro krvetvorbu, její nedostatek u žen vytváří megaloblastovou anemii (chudokrevnost s přítomností nezralých červených krvinek v kostní dřeni), navíc hraje významnou roli v prevenci vrozených vývojových vad nervové soustavy. Jejím bohatým zdrojem jsou kapusta, brokolice, zelený salát, chřest, špenát, droždí, sója, fazole, cereálie.

Kontrolovat kvalitu stravy v průběhu těhotenství je z pochopitelných důvodů důležité. Celou tuto oblastí se zabýváme v kurzu Poradce pro výživu, kde s pomocí výukové aplikace ZOF řešíme se studenty všechny nutriční detaily nezbytné pro zdárný průběh těhotenství.

Co říkají o studiu naši absolventi

Jaromír Křivánek

Velmi mě překvapil obsah kurzu, byl totiž doslova nabitý informacemi. Velkým plusem byla výuková hra ZOF, ve které jsou detailně popsány potraviny včetně jejich podrobného složení. Možnost využívat tuto aplikaci i po ukončení kurzu je neocenitelným bonusem. E-mailová komunikace mezi mnou a lektorem byla velmi rychlá a přínosná. Žádné prodlevy, žádné čekání. A vstřícné, milé jednání jen podtrhávalo obsahovou kvalitu těchto kurzů. Vše bylo jasné a přehledné, proto nemohu jinak, než doporučit tyto kurzy každému potenciálnímu zájemci.

Lucie Paul

Vždy jsem si myslela, že výživě rozumím a jídlo přeci není žádná věda. Až vlastní zdraví mi nastavilo zrcadlo, že je tomu přesně naopak. Kurz pana Jelínka jsem si vybrala na základě doporučení a nelituji. Obsah kurzu je zpracovaný na profesionální úrovní a je pravidelně aktualizovaný. Jako jeden z největších bonusů vnímám možnost poradny u jednotlivých lekcí a možnost distanční formy, kdy na absolvované lekce navazují živá setkání, která mě vždy obohatil o cenné informace a obsah kurzu skvěle ucelila. S kurzy ATAC jsem se rozhodla absolvovat státní zkoušku výživového poradce, kde velice oceňuji možnost přípravy a osobní podporu pana Jelínka. Na celém kurzu a projevu pana Jelínka je zřejmé, že je to člověk na správném místě a nemohla jsem si vybrat lépe. Děkuji za provedení kurzem a skvělou přípravu na dráhu výživového poradenství.

Ing. Karolina Kallmünzerová

Velmi mi vyhovuje permanentnost kurzů, možnost vybrat si specifický dle aktuální potřeby. Pokud jste zvídavý student, čeká vás ve finále ona kýžená komplexnost. A o to jde především.