Úvod / Co se u nás studuje / Menopauza
Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte, a v dané situaci dojde k zastavení menstruačního cyklu. Tento stav nejčastěji přichází mezi 50.-55. rokem věku ženy, často se ale posouvá na jednu či druhou stranu, proto se obecně uvádí rozpětí mezi 45-60 lety. V tomto období dochází k rychlému poklesu produkce estrogenů, což je provázeno řadou metabolických, psychických a hormonálních změn. Klimakterium trvá běžně i několik let.
Nástup menopauzy je ovlivněn několika faktory. Některé z nich žena ovlivnit nemůže, jiné ovlivnit lze:
1. Neovlivnitelné.
2. Ovlivnitelné.
Hormonální změny mají za následek:
Úprava stravy v tomto období zahrnuje dodržování několika pravidel:
1. Úprava podílu a kvality bílkovin.
Hormonální změny mají za následek úbytek svalové hmoty. Je proto žádoucí sledovat podíl bílkovin v jídelníčku.
2. Dostatečný příjem vápníku a hořčíku.
Vápník společně s dalšími faktory rozhodují o mj. i o hustotě kostí, tzn. prevenci před vznikající osteoporózou.
3. Zvýšení příjmu vitamínu D.
Ten je důležitý především jako podpora využívání vápníku. Tohoto vitamínu máme výrazný nedostatek, kromě stravy se tak vyplatí i podpůrná suplementace.
4. Zajištění dostatku vlákniny.
Toto pravidlo se prolíná u většiny výživových doporučení. V rámci menopauzy má význam především kvůli podpoře aktivity střevní mikrobioty, která řídí celou řadu metabolických pochodů v těle.
5. Úprava množství a kvality tuků.
Klíčové je kontrolovat poměry mastných kyselin (nasycené vs. nenasyceníé, případně omega-3 vs. omega-6).
6. Zvýšení příjmu fytoestrogenů.
Do stravy je vhodné pravidelně zařadit zdroje fytoestrogenů, tzn. luštěniny, lněná semínka, případně doplňky stravy.
Tyto úpravy stravy jsou základní a současně dobře převeditelné na skutečný talíř. Věnujeme se jim především v kurzech Poradce pro výživu a Tajemství biologického věku, kde studenti na výukové aplikaci ZOF vytváří modelové jídelníčky pro různé situace.
Radovan Líška
Na začiatku som sa rozhodoval medzi viacerými kurzami poradcu pre výživu. Hneď pri prvom stretnutí s Mgr. Martinom Jelínkom som bol presvedčený, že som si vybral správne. Pán Jelínek ponúka komplexný pohľad na výživu. Páči sa mi, že na všetky veci sa pozerá z nadhľadu a dokáže zhrnúť všetky výhody a nevýhody danej oblasti. Tento kurz ma veľmi obohatil a poskytol mi nový pohľad na oblasť výživy. Taktiež mi dal možnosť venovať sa do budúcnosti poradenstvu v oblasti výživy.
Kateřina Pešatová
Pracuji jako fitness trenérka a lidé za mnou často chodí pro rady i ohledně stravování. Díky oboru jsem nějaké povědomí o stravování měla, nicméně to byly opravdu základní a nedostačující informace. Když jsem vybírala kurz, jedna má klientka medička mi doporučila ATAC, na který slyšela dobré recenze, šla jsem tedy do toho a musím říct jedno velké wau :). Zvolila jsem variantu Poradce pro výživu a suplementaci online koncipovanou na půl roku, informace a témata v kurzu naprosto předčila má očekávání, dříve mě opravdu nenapadlo, do jaké hloubky strava může ovlivňovat náš zdravotní stav, naše každodenní fungování včetně spánku a emocí. Obsahem informací je za mě tento kurz opravdu unikát – standardně kurzy na toto téma trvají o dost kratší dobu. Velmi si cením způsobu, jakým pan Jelínek podává informace, během kurzu Vás provede různými přístupy a typy stravování, ale nic Vám nenutí, jak už to u některých odborníků bývá. Nechá na Vás, ať si vyberete svou cestu :) Komunikace byla také vždy perfektní. Děkuji panu Jelínkovi, že mi otevřel cestu do tohoto úžasného oboru a co víc, namotivoval mě k dalšímu studiu – tento kurz byl pro mě zatím jen začátkem.
Mgr. Andrea Hrušková
Jsem maminkou sedmileté dcerky, takže denně řeším, jak sestavit její jídelníček, aby byl chutný, vyvážený a zdravý. Informace v kurzu Výživa dětí mi velmi pomohly toto dilema jednoduše vyřešit. Oceňuji komplexní pohled Mgr. Jelínka na tuto problematiku a velmi kvalitně zpracovaný obsah kurzu.