Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Menopauza

Menopauza

Menopauza

Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte, a v dané situaci dojde k zastavení menstruačního cyklu. Tento stav nejčastěji přichází mezi 50.-55. rokem věku ženy, často se ale posouvá na jednu či druhou stranu, proto se obecně uvádí rozpětí mezi 45-60 lety. V tomto období dochází k rychlému poklesu produkce estrogenů, což je provázeno řadou metabolických, psychických a hormonálních změn. Klimakterium trvá běžně i několik let.

Nástup menopauzy je ovlivněn několika faktory. Některé z nich žena ovlivnit nemůže, jiné ovlivnit lze:

1. Neovlivnitelné.

  • věk nástupu menarche (čím pozdější je nástup první menstruace, tím pozdější bude nástup menopauzy),
  • doba trvání menstruačního cyklu (čím delší menstruační cyklus žena má, tím později lze předpokládat nástup menopauzy),
  • lidská rasa.

2. Ovlivnitelné.

  • počet porodů (čím více dětí žena porodí, tím pozdější lze očekávat nástup menopauzy),
  • kouření (pokud je žena kuřačka, nástup menopauzy bude časnější),
  • socioekonomické faktory,
  • zeměpisná poloha,
  • nadmořská výška.

Hormonální změny mají za následek:

  • změny v tělesné hmotnosti,
  • redistribuci podkožního tuku,
  • projevy  osteoporózy,
  • zvýšení pigmentace kůže,
  • zmenšení prsou,
  • návaly horka a pocení,
  • poruchy spánku,
  • psychické poruchy,
  • inkontinenci,
  • změny krevního tlaku,
  • zvýšení krevních tuků a s ním i riziko vzniku srdečně-cévních chorob.

Vliv stravy na průběh menopauzy

Úprava stravy v tomto období zahrnuje dodržování několika pravidel:

1. Úprava podílu a kvality  bílkovin.
Hormonální změny mají za následek úbytek svalové hmoty. Je proto žádoucí sledovat podíl bílkovin v jídelníčku.

2. Dostatečný příjem vápníku a hořčíku.
Vápník společně s dalšími faktory rozhodují o mj. i o hustotě kostí, tzn. prevenci před vznikající osteoporózou.

3. Zvýšení příjmu vitamínu D.
Ten je důležitý především jako podpora využívání vápníku. Tohoto vitamínu máme výrazný nedostatek, kromě stravy se tak vyplatí i podpůrná suplementace.

4. Zajištění dostatku vlákniny.
Toto pravidlo se prolíná u většiny výživových doporučení. V rámci menopauzy má význam především kvůli podpoře aktivity střevní mikrobioty, která řídí celou řadu metabolických pochodů v těle.

5. Úprava množství a kvality tuků.
Klíčové je kontrolovat poměry mastných kyselin (nasycené vs. nenasyceníé, případně omega-3 vs. omega-6).

6. Zvýšení příjmu fytoestrogenů.
Do stravy je vhodné pravidelně zařadit zdroje fytoestrogenů, tzn. luštěniny, lněná semínka, případně doplňky stravy.

Tyto úpravy stravy jsou základní a současně dobře převeditelné na skutečný talíř. Věnujeme se jim především v kurzech Poradce pro výživu a Tajemství biologického věku, kde studenti na výukové aplikaci ZOF vytváří modelové jídelníčky pro různé situace.

Co říkají o studiu naši absolventi

Radovan Líška

Na začiatku som sa rozhodoval medzi viacerými kurzami poradcu pre výživu. Hneď pri prvom stretnutí s Mgr. Martinom Jelínkom som bol presvedčený, že som si vybral správne. Pán Jelínek ponúka komplexný pohľad na výživu. Páči sa mi, že na všetky veci sa pozerá z nadhľadu a dokáže zhrnúť všetky výhody a nevýhody danej oblasti. Tento kurz ma veľmi obohatil a poskytol mi nový pohľad na oblasť výživy. Taktiež mi dal možnosť venovať sa do budúcnosti poradenstvu v oblasti výživy.

Kateřina Pešatová

Pracuji jako fitness trenérka a lidé za mnou často chodí pro rady i ohledně stravování. Díky oboru jsem nějaké povědomí o stravování měla, nicméně to byly opravdu základní a nedostačující informace. Když jsem vybírala kurz, jedna má klientka medička mi doporučila ATAC, na který slyšela dobré recenze, šla jsem tedy do toho a musím říct jedno velké wau :). Zvolila jsem variantu Poradce pro výživu a suplementaci online koncipovanou na půl roku, informace a témata v kurzu naprosto předčila má očekávání, dříve mě opravdu nenapadlo, do jaké hloubky strava může ovlivňovat náš zdravotní stav, naše každodenní fungování včetně spánku a emocí. Obsahem informací je za mě tento kurz opravdu unikát – standardně kurzy na toto téma trvají o dost kratší dobu. Velmi si cením způsobu, jakým pan Jelínek podává informace, během kurzu Vás provede různými přístupy a typy stravování, ale nic Vám nenutí, jak už to u některých odborníků bývá. Nechá na Vás, ať si vyberete svou cestu :) Komunikace byla také vždy perfektní. Děkuji panu Jelínkovi, že mi otevřel cestu do tohoto úžasného oboru a co víc, namotivoval mě k dalšímu studiu – tento kurz byl pro mě zatím jen začátkem.

Mgr. Andrea Hrušková

Jsem maminkou sedmileté dcerky, takže denně řeším, jak sestavit její jídelníček, aby byl chutný, vyvážený a zdravý. Informace v kurzu Výživa dětí mi velmi pomohly toto dilema jednoduše vyřešit. Oceňuji komplexní pohled Mgr. Jelínka na tuto problematiku a velmi kvalitně zpracovaný obsah kurzu.