Úvod / Jak se u nás studuje / Forma studia
Protože je stále větší zájem o on-line způsob studia, který nabízí určitou formu svobody, snažíme se našim studentům připravit takový systém, který je co nejefektivnější a současně uživatelsky maximálně pohodlný. Forma studia má v našich kurzech jednoduchou strukturu:
Základem každého kurzu jsou informace v textové podobě. Na každý studijní den připadá (dle konkrétního kurzu) jedna až tři lekce. U většiny kurzů se studuje každý den (7 dní v týdnu), kde neděle je oddychová v podobě souhrnného týdenního testu. Některé kurzy mají režim trochu volnější (4-5 studijních dní v týdnu). Úroveň odbornosti těchto textových lekcí je relativní. Protože je naším cílem poskytovat vzdělání, které je uplatnitelné v praxi a nesnažíme se vychovávat žádné odborníky, jsou lekce dobře srozumitelné prakticky pro každého. Nezacházíme do zbytečných detailů, pro tyto necháváme prostor v Poradně. Rozsah lekcí se liší, vždy záleží na konkrétním tématu, v průměru jsou to dvě normostrany.
Nejrozsáhlejší kurz je Poradce pro výživu, u kterého si zakládáme na faktu, že poskytuje nejkomplexnější vzdělání v oblasti zdraví a výživy. Aby jej byl schopen zvládnout opravdu každý, je princip jeho studia postaven na tvorbě myšlenkových map. Tyto sice nejsou povinné, ale důrazně je všem doporučujeme vytvářet, protože praxe ukázala, že s jejich pomocí je úspěšnost studijních výsledků na mnohem větší úrovni. Tvorba map není nijak časově náročná – ať už je studenti vytváří ručně na papír či v počítači, zabere pouze několik málo minut na jednu lekci.
Ke každé lekci je k dispozici krátký test, ve kterém si studenti procvičí znalosti z dané lekce. Vedle souhrnných testů (na konci každého týdne) čeká studenty test závěrečný, na základě jehož úspěšného složení obdrží certifikát o absolvování kurzu.
Nedílnou součástí našeho systému studia je výuková aplikace ZOF, na které se učíme vytvářet celodenní jídelníčky pro konkrétní situace. Systém vypadá tak, že student dostane úkol vytvořit návrh celodenního stravování pro muže nebo ženu s konkrétními fyzickými parametry (výška, tělesná hmotnost, bazální metabolismus) a jasně definovaným cílem – například zaměřený na obsahy jednotlivých živin, vegetariánství, makrobiotický režim, redukční režim, dětskou populaci či sportovce, konkrétní zdravotní situaci (poruchy funkce štítné žlázy, imunity, záněty střevního traktu a mnohá další témata, kterým se v kurzech věnujeme). Po úspěšném splnění každého úkolu (= všech nutričních požadavků) se student dostane ke vzorovému jídelníčku včetně podrobného komentáře, který navazuje na obsah dané lekce.
Tato aplikace je k dispozici pouze u vybraných lekcí, nenachází se úplně u každé. Vždy se snažíme o to, aby studium bylo časově zvládnutelné pro každého – protože tvorba úkolů na této hře zabere určitý čas, nechceme, aby se z této výukové povinnosti stalo utrpení, ale dodržel se princip hraní si v duchu principů, které kázal už Jan Ámos Komenský. Tvorba těchto jídelníčků v aplikaci ZOF je povinná – každý, kdo kromě znalostí touží i po certifikátu o absolvování kurzu, musí mí splněny všechny tyto úkoly.
Součástí každého kurzu je i on-line Poradna. Jako lektor kurzů jsem tady vždy plně k dispozici a odpovídám na všechny dotazy, které souvisí s aktuálně probíranými tématy. Poradna je anonymní, všechny dotazy i odpovědi archivujeme. Stávají se tak nedílnou součástí studijního obsahu jednotlivých kurzů a výrazným způsobem je tak informačně obohacují. Největší potenciál v tomto směru nabízí kurz Poradce pro výživu, který pořádáme již od roku 2006 a kde informační obsah celé poradny v dnešní době odpovídá rozsahu celého půlročního kurzu.
Součástí většiny kurzů jsou i předtočená videa, která nahrazují živá školení. U jednoměsíčních kurzů se nachází v průměru jedno týdně, u kurzu Poradce pro výživu je to jedno za měsíc. Jejich účelem je nejen shrnutí probíraných témat, ale i rozšíření informací k vybraným lekcím.
Často jsou kladeny dotazy, zda je nutné studovat přesně dle daného schématu, tedy každý den. V žádném případě to nezbytné není, přístup k jednotlivým lekcím zůstává všem ve studijní sekci k dispozici. Je možné se k nim vracet, případně studovat s jakýmkoli zpožděním.
Běžně se stává, že v průběhu kurzu dojde u studujících ke změně v organizaci svého času. Zjistí, že nezvládají zpracovávat jednotlivé lekce a dostávají se do časového skluzu, případně nezvládnou dokončit kurz společně s celým turnusem. V takových situacích se vůbec nic neděje, není podmínkou dokončit kurz v konkrétním termínu.
Vždy vycházíme studujícím vstříc a každou takovou situaci řešíme individuálně.
Ing. Irena Lakosilová
Oblastí výživy a její spojitostí s nemocemi se věnuji více než 15 let, posledních 10 let se moje záliba stala mých povoláním. V současné době naše firma dodává jídlo do více než 20 mateřských škol v Brně, řadě obchodů se zdravou výživou, firmám i soukromým osobám. Lidem, kterým není lhostejné, co konzumují. Mohu říct, že Mgr. Jelínek svou erudicí a úžasným přesahem svých znalostí v oblasti výživy splnil má očekávání v oblasti celostního pohledu na výživu opravdu beze zbytku. Velmi kvalitně jsem si rozšířila mé stávající know- how v oblasti výživy, redukce nadváhy, přírodní suplementace i tvorbu konkrétních jídelníčků. Kurz mohu vřele doporučit. Myslím, že jeho komplexnost v Česku nemá opravdu obdoby.
Denisa Brňáková
Bylo mi velkým potěšením absolvovat kurz a poznat osobně pana Jelínka. V oboru péče o tělo pracuji již 13 let a tímto kurzem jsem obohatila své zkušenosti. Prošla jsem řadu školení, kurzů, přednášek a musím podotknout, že kurz pod vedením Martina Jelínka má opravdu maximální úroveň a kvalitu. Obdivuji jeho nadhled na výživu, zdraví a především schopnost se neustále rozvíjet vpřed. Budu věrnou absolventkou, čtenářkou knih a absolventkou dalších přednášek.
Zuzana Bazalová
Myšlenkové mapy a zdůrazněná hlavní témata jsou fakt skvělá - kdyby nás na studiích navedli na správnou formu učení, vyvarovala bych se spousty zbytečných chyb a neúspěchů. V průměru mi jedna mapa trvá déle než bych chtěla, ale zrychluji a zlepšuji se. Neocenitelné je pro mě hlavně schopnost zapamatování tématu.