Protože je stále větší zájem o on-line způsob studia, který nabízí určitou formu svobody, snažíme se našim studentům připravit takový systém, který je co nejefektivnější a současně uživatelsky maximálně pohodlný. Forma studia má v našich kurzech jednoduchou strukturu:
Základem každého kurzu jsou informace v textové podobě. Na každý studijní den připadá (dle konkrétního kurzu) jedna až tři lekce. U většiny kurzů se studuje každý den (7 dní v týdnu), kde neděle je oddychová v podobě souhrnného týdenního testu. Některé kurzy mají režim trochu volnější (4-5 studijních dní v týdnu). Úroveň odbornosti těchto textových lekcí je relativní. Protože je naším cílem poskytovat vzdělání, které je uplatnitelné v praxi a nesnažíme se vychovávat žádné odborníky, jsou lekce dobře srozumitelné prakticky pro každého. Nezacházíme do zbytečných detailů, pro tyto necháváme prostor v Poradně. Rozsah lekcí se liší, vždy záleží na konkrétním tématu, v průměru jsou to dvě normostrany.
Nejrozsáhlejší kurz je Poradce pro výživu, u kterého si zakládáme na faktu, že poskytuje nejkomplexnější vzdělání v oblasti zdraví a výživy. Aby jej byl schopen zvládnout opravdu každý, je princip jeho studia postaven na tvorbě myšlenkových map. Tyto sice nejsou povinné, ale důrazně je všem doporučujeme vytvářet, protože praxe ukázala, že s jejich pomocí je úspěšnost studijních výsledků na mnohem větší úrovni. Tvorba map není nijak časově náročná – ať už je studenti vytváří ručně na papír či v počítači, zabere pouze několik málo minut na jednu lekci.
Ke každé lekci je k dispozici krátký test, ve kterém si studenti procvičí znalosti z dané lekce. Vedle souhrnných testů (na konci každého týdne) čeká studenty test závěrečný, na základě jehož úspěšného složení obdrží certifikát o absolvování kurzu.
Nedílnou součástí našeho systému studia je výuková aplikace ZOF, na které se učíme vytvářet celodenní jídelníčky pro konkrétní situace. Systém vypadá tak, že student dostane úkol vytvořit návrh celodenního stravování pro muže nebo ženu s konkrétními fyzickými parametry (výška, tělesná hmotnost, bazální metabolismus) a jasně definovaným cílem – například zaměřený na obsahy jednotlivých živin, vegetariánství, makrobiotický režim, redukční režim, dětskou populaci či sportovce, konkrétní zdravotní situaci (poruchy funkce štítné žlázy, imunity, záněty střevního traktu a mnohá další témata, kterým se v kurzech věnujeme). Po úspěšném splnění každého úkolu (= všech nutričních požadavků) se student dostane ke vzorovému jídelníčku včetně podrobného komentáře, který navazuje na obsah dané lekce.
Tato aplikace je k dispozici pouze u vybraných lekcí, nenachází se úplně u každé. Vždy se snažíme o to, aby studium bylo časově zvládnutelné pro každého – protože tvorba úkolů na této hře zabere určitý čas, nechceme, aby se z této výukové povinnosti stalo utrpení, ale dodržel se princip hraní si v duchu principů, které kázal už Jan Ámos Komenský. Tvorba těchto jídelníčků v aplikaci ZOF je povinná – každý, kdo kromě znalostí touží i po certifikátu o absolvování kurzu, musí mí splněny všechny tyto úkoly.
Součástí každého kurzu je i on-line Poradna. Jako lektor kurzů jsem tady vždy plně k dispozici a odpovídám na všechny dotazy, které souvisí s aktuálně probíranými tématy. Poradna je anonymní, všechny dotazy i odpovědi archivujeme. Stávají se tak nedílnou součástí studijního obsahu jednotlivých kurzů a výrazným způsobem je tak informačně obohacují. Největší potenciál v tomto směru nabízí kurz Poradce pro výživu, který pořádáme již od roku 2006 a kde informační obsah celé poradny v dnešní době odpovídá rozsahu celého půlročního kurzu.
Součástí většiny kurzů jsou i předtočená videa, která nahrazují živá školení. U jednoměsíčních kurzů se nachází v průměru jedno týdně, u kurzu Poradce pro výživu je to jedno za měsíc. Jejich účelem je nejen shrnutí probíraných témat, ale i rozšíření informací k vybraným lekcím.
Často jsou kladeny dotazy, zda je nutné studovat přesně dle daného schématu, tedy každý den. V žádném případě to nezbytné není, přístup k jednotlivým lekcím zůstává všem ve studijní sekci k dispozici. Je možné se k nim vracet, případně studovat s jakýmkoli zpožděním.
Běžně se stává, že v průběhu kurzu dojde u studujících ke změně v organizaci svého času. Zjistí, že nezvládají zpracovávat jednotlivé lekce a dostávají se do časového skluzu, případně nezvládnou dokončit kurz společně s celým turnusem. V takových situacích se vůbec nic neděje, není podmínkou dokončit kurz v konkrétním termínu.
Vždy vycházíme studujícím vstříc a každou takovou situaci řešíme individuálně.
Martina Sobotíková
Do kurzu jsem se nepřihlásila z důvodu, že bych se chtěla stát výživovým poradcem, ale proto, že se chci stravovat zdravě a vést k tomu i své děti. Informací o výživě, zdravém životním stylu apod. je všude kolem hodně. Někdy až příliš, že se v nich člověk ztrácí. V kurzu jsem všechny tyto podstatné informace k výživě našla krásně a přehledně dávkované v jednotlivých lekcích. Navíc se kurz věnuje i takovým tématům, kterými by mě jinak ani nenapadlo se zabývat. V tomhle směru mi kurz rozšířil obzory. Díky novým informacím jsem se také vyvedla z několika omylů ve stravování. Také podpora při studiu je velice nadstandardní. Jakékoli doplňující dotazy jsem mohla řešit on-line, případně na osobních setkáních s lektorem Martinem Jelínkem. Na každém setkání jsem se dověděla něco nového, někdy překvapivého, ale vždy obohacujícího. Děkuji.
Mgr. Pavel Hodák, DiS.
Rád bych touto cestou poděkoval za dlouholetý projekt KURZY ATAC, který tak zdárně a úspěšně vedete, zvlášť kurz Poradce pro výživu a suplementaci, kterým jsem měl možnost si projít. V první řadě jsem nesmírně rád za možnost studia on-line, kdy jsem nebyl tlačen časem, jak to bývá na školách a v kurzech běžné, ale pouze sám sebou a mou touhou a chutí po nových znalostech. Oceňuji to hlavně proto, že v období života člověka nastávají různé situace, kterým musí dát přednost před ostatními, což se stalo i mě. O to s větší chutí jsem se pak opět pouštěl do získávání dalších vědomostí a znalostí. Za druhé musím říci, že záběr kurzu je opravdu obrovský a zde oceňuji tu možnost, že mám přístup ke všem studijním materiálům po celou dobu, protože už nyní jsem se k některým vracel a vím, že se vracet budu. Není totiž možné si vše zapamatovat a navíc, si to nemusím vše tisknout (šetříme tím i naše lesy :-). Pokud si někdo myslel, že něco ví o výživě a suplementaci….projděte si tento kurz, opravdu stojí ZA TO!!! Za třetí, mít možnost neustálého kontaktu s lektorem, který je ochoten odpovídat, pro mě, někdy až na úplně záludné otázky s naprostým klidem, nadhledem, radostí, profesionalitou a znalostmi je „OKOUZLUJÍCÍ“. Navíc pokud může, tak Vám rád poradí i v osobních záležitostech. Zde jde vidět, když člověk dělá svou práci opravdu RÁD. Klobouk dolů. V neposlední řadě je i možnost po skončení kurzu mít přístup do aplikace ZOF, kde si po celou dobu kurzu zkoušíte tvořit jídelníčky, čím získáváte nenahraditelné zkušenosti). Ještě jednou tímto velké díky za možnost si tímto kurzem projít.
Iveta Janoušková
O kurzy ATAC jsem se začala zajímat po tom, co moje bývalá nutriční poradkyně ukončila svoji činnost z důvodu mateřství, a já si v tu chvíli říkala:,, Co bez ní teď budu dělat??? Nebudu už mít nad sebou žádnou pevnou ruku?''?V podstatě jsem nikomu jinému nevěřila, a tudíž jsem nového specialistu ani nehledala. Nepamatuji si, kde přesně na mě (zanedlouho) vyběhla reklama se jménem Martin Jelínek, ale vím, že jsem začala bádat na Vašich stránkách a přečetla si první ebook Pravda o hubnutí. Teorie se mi líbila, protože mi ze 100% připomínala zásady i názory mojí bývalé poradkyně. A bylo rozhodnuto:,, Mám dalšího člověka, kterému můžu důvěřovat. '' :-) Zapsala jsem se do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci plus do dalších kurzů, které nabízíte a dostala jsem tolika informací, že už žádného osobního odborníka nepotřebuji. Konečně mi dává smysl, jak a proč byl sestavený můj původní jídelníček. Kousek po kousku jsem celému stravování začala rozumět a neznámé puzzle pomalu tvořilo obraz každým dnem víc a víc. Ráda bych sama jednou pomáhala lidem, kteří se možná zbytečně trápí stejně tak jako kdysi já. Dnes už chápu, že je jídlo radost a požitek, kterého si člověk může užívat, pokud ví, jak si ho během dne naservírovat na talíř. Těším se na další zakoupení kurzů a načerpání nových informací. Ráda čtu články, které mi pravidelně chodí na mail a knížky od Vás samozřejmě zdobí moji knihovnu. Přeji Vám mnoho úspěchů a díky za to, že existujete online, jelikož mohu studovat i v Londýně . Jste BOŽÍ!