Úvod / Jak se u nás studuje / Forma studia

Protože je stále větší zájem o on-line způsob studia, který nabízí určitou formu svobody, snažíme se našim studentům připravit takový systém, který je co nejefektivnější a současně uživatelsky maximálně pohodlný. Forma studia má v našich kurzech jednoduchou strukturu:
Základem každého kurzu jsou informace v textové podobě. Na každý studijní den připadá (dle konkrétního kurzu) jedna až tři lekce. U většiny kurzů se studuje každý den (7 dní v týdnu), kde neděle je oddychová v podobě souhrnného týdenního testu. Některé kurzy mají režim trochu volnější (4-5 studijních dní v týdnu). Úroveň odbornosti těchto textových lekcí je relativní. Protože je naším cílem poskytovat vzdělání, které je uplatnitelné v praxi a nesnažíme se vychovávat žádné odborníky, jsou lekce dobře srozumitelné prakticky pro každého. Nezacházíme do zbytečných detailů, pro tyto necháváme prostor v Poradně. Rozsah lekcí se liší, vždy záleží na konkrétním tématu, v průměru jsou to dvě normostrany.
Nejrozsáhlejší kurz je Poradce pro výživu, u kterého si zakládáme na faktu, že poskytuje nejkomplexnější vzdělání v oblasti zdraví a výživy. Aby jej byl schopen zvládnout opravdu každý, je princip jeho studia postaven na tvorbě myšlenkových map. Tyto sice nejsou povinné, ale důrazně je všem doporučujeme vytvářet, protože praxe ukázala, že s jejich pomocí je úspěšnost studijních výsledků na mnohem větší úrovni. Tvorba map není nijak časově náročná – ať už je studenti vytváří ručně na papír či v počítači, zabere pouze několik málo minut na jednu lekci.
Ke každé lekci je k dispozici krátký test, ve kterém si studenti procvičí znalosti z dané lekce. Vedle souhrnných testů (na konci každého týdne) čeká studenty test závěrečný, na základě jehož úspěšného složení obdrží certifikát o absolvování kurzu.

Nedílnou součástí našeho systému studia je výuková aplikace ZOF, na které se učíme vytvářet celodenní jídelníčky pro konkrétní situace. Systém vypadá tak, že student dostane úkol vytvořit návrh celodenního stravování pro muže nebo ženu s konkrétními fyzickými parametry (výška, tělesná hmotnost, bazální metabolismus) a jasně definovaným cílem – například zaměřený na obsahy jednotlivých živin, vegetariánství, makrobiotický režim, redukční režim, dětskou populaci či sportovce, konkrétní zdravotní situaci (poruchy funkce štítné žlázy, imunity, záněty střevního traktu a mnohá další témata, kterým se v kurzech věnujeme). Po úspěšném splnění každého úkolu (= všech nutričních požadavků) se student dostane ke vzorovému jídelníčku včetně podrobného komentáře, který navazuje na obsah dané lekce.
Tato aplikace je k dispozici pouze u vybraných lekcí, nenachází se úplně u každé. Vždy se snažíme o to, aby studium bylo časově zvládnutelné pro každého – protože tvorba úkolů na této hře zabere určitý čas, nechceme, aby se z této výukové povinnosti stalo utrpení, ale dodržel se princip hraní si v duchu principů, které kázal už Jan Ámos Komenský. Tvorba těchto jídelníčků v aplikaci ZOF je povinná – každý, kdo kromě znalostí touží i po certifikátu o absolvování kurzu, musí mí splněny všechny tyto úkoly.
Součástí každého kurzu je i on-line Poradna. Jako lektor kurzů jsem tady vždy plně k dispozici a odpovídám na všechny dotazy, které souvisí s aktuálně probíranými tématy. Poradna je anonymní, všechny dotazy i odpovědi archivujeme. Stávají se tak nedílnou součástí studijního obsahu jednotlivých kurzů a výrazným způsobem je tak informačně obohacují. Největší potenciál v tomto směru nabízí kurz Poradce pro výživu, který pořádáme již od roku 2006 a kde informační obsah celé poradny v dnešní době odpovídá rozsahu celého půlročního kurzu.
Součástí většiny kurzů jsou i předtočená videa, která nahrazují živá školení. U jednoměsíčních kurzů se nachází v průměru jedno týdně, u kurzu Poradce pro výživu je to jedno za měsíc. Jejich účelem je nejen shrnutí probíraných témat, ale i rozšíření informací k vybraným lekcím.
Často jsou kladeny dotazy, zda je nutné studovat přesně dle daného schématu, tedy každý den. V žádném případě to nezbytné není, přístup k jednotlivým lekcím zůstává všem ve studijní sekci k dispozici. Je možné se k nim vracet, případně studovat s jakýmkoli zpožděním.
Běžně se stává, že v průběhu kurzu dojde u studujících ke změně v organizaci svého času. Zjistí, že nezvládají zpracovávat jednotlivé lekce a dostávají se do časového skluzu, případně nezvládnou dokončit kurz společně s celým turnusem. V takových situacích se vůbec nic neděje, není podmínkou dokončit kurz v konkrétním termínu.
Vždy vycházíme studujícím vstříc a každou takovou situaci řešíme individuálně.
Mgr. Martin Jelínek
Markéta Rožanská
Před pár lety jsem dosáhla střednědobého věku, kdy se tělo mění a tato změna je často spojená s nekontrolovatelným nárůstem tukové hmoty. Toto se stalo také mému tělu, a i přes to, že jsem vždy hodně sportovala a myslela si, že se stravuji „zdravě“, nárůst tukové hmoty se nedařilo zastavit. Po pár měsících hledání, jak rozumně upravit stravování, aniž bych musela držet diety, jsem natrefila na pojem „vyvážená strava“, který zněl věrohodně. Zásady vyváženého stravování jsem začala praktikovat a tvorba tukové hmoty se nejen zastavila, ba dokonce všechen přebytečný tuk z mého těla postupně zmizel. Nahlédnutí do neuvěřitelného vesmíru naší střevní mikroflóry mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodla tomuto tématu věnovat profesionálně a hledala nějaké vhodné kurzy, kde bych si nabyté vědomosti potvrdila. Děkuji osudu, že jsem našla kurzy ATAC pana Martina Jelínka, ve kterých jsem si vědomosti nejen potvrdila, ale neuvěřitelným způsobem také rozšířila. Původní profesí jsem analytický chemik a přes 20 let pracuji ve farmaceutickém průmyslu. Na těla klientů nahlížím podobně, jako na farmaceutickou továrnu - aby bylo možno vyrobit kvalitní léky, musí se do továrny neustále dodávat různé kvalitní suroviny ve správných množstvích. A stejně tak je to i s lidským tělem - také mu musíme dodávat kvalitní živiny ve správných množstvích, jinak nemůže správně a zdravě fungovat. Na rozbory jídelníčků svých klientů velice ráda využívám aplikaci ZOFapp, díky které mohu nahlédnout na množství a druhy přijímaných živin opravdu detailně a klientům pak velice konkrétně doporučit, co jim ve stravě chybí nebo naopak přebývá. Velkou výhodou také je, že se mohu stále vracet k jednotlivým lekcím kurzů ATAC a čerpat z nich. Spolupráce s jednotlivými klienty a často se opakující stejné problémy a stejné dotazy mě vedly k rozhodnutí sepsat e-book „Základy vyváženého stravování aneb 8 přehledných rad, jak upravit stravování napořád (a svému tělu přitom naslouchat)“. Své vzdělání jsem si následně rozšířila o profesní kvalifikaci „Lektor dalšího vzdělávání“ - smysluplné a logické zásady vyvážené stravy a jejího přímého vlivu na zdraví dále předávám také prostřednictvím různých kurzů či seminářů.
Martin Jungmann
Když jsem se rozhodoval, který z kurzů si pro začátky své poradenské činnosti zvolím, velkou roli u mě hrála forma a rozsah kurzu. Hledal jsem kurz, který bych mohl studovat v on-line podobě a který by mi nabídnul co nejširší rozsah informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci on-line pod vedením pana Mgr. Martina Jelínka tyto požadavky splňoval. Z počátku jsem měl obavy, zda každoměsíční video lekce dokáží nahradit živá školení. Tato má obava se nenaplnila. Pokud jsem potřeboval v průběhu on-line studia s něčím poradit, pan Jelínek mi byl vždy nápomocen a nasměroval mě patřičným směrem, čehož si velmi cením. V kurzu se mi také líbilo užívání myšlenkových map, které jsou výrazným pomocníkem k rychlému a dlouhodobému zapamatování si informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci doporučuji každému, kdo chce získat celostní pohled na oblast zdravého životního stylu.
Petr Pleschinger
Myslím si, že po absolvování tohoto kurzu nelze nezměnit názor na to, co člověk obvykle jí. Každodenní zahlcování reklamou značně pokřivuje názor na to, co je pro člověka prospěšné. Fungují na principu, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Po 6 měsících kurzu určitě každý účastník změní alespoň o trochu svůj jídelníček. Zároveň každá lekce kurzu přináší další a další otázky. S úsměvem se proto dívám na kurzy, které slibují zvládnout tuto problematiku za týden nebo dokonce přes víkend. Určitě je potřeba zde získané znalosti dále rozvíjet. Je celkem lhostejné, jestli se člověk po absolvování tohoto kurzu bude poradenstvím živit nebo ne. Prodloužení života a vyhnutí se chorobám, které pramení ze špatné stravy, za investované peníze určitě stojí.