Možná to na první pohled bude vypadat zvláštně, ale ve svých kurzech nemám nejmenší zájem vychovávat odborníky na výživu.
Pod pojmy odborník či specialista se většinou skrývá člověk, který je chodící encyklopedií. Studuje každou teorii, sleduje nové vědecké výzkumy, neunikne mu žádná dieta. Navíc je schopen objasnit téměř každý vztah mezi stravou a metabolismem. Aby tohoto byl schopen, musí studovat. Dlouho a neustále studovat.
Když k takovému specialistovi přijdete pro radu, jak vlastně správně jíst, okouzlí vás kvantem odborných informací a vysype z rukávu systém, který je potřeba dodržovat. Vy se s radostným očekáváním pustíte do jeho realizace a v praxi zjistíte, že v mnoha případech vám doporučené recepty nechutnají, strava je příliš stereotypní, případně neodpovídá vašim cenovým možnostem. A navíc po několika týdnech až měsících přijdete na to, že požadované účinky se buď nedostaví, případně jste našli nového „kamaráda“ v podobě jo-jo efektu.
Jak je to možné?
Naprostá většina odborníků má tendenci se přehlcovat neustále novými informacemi a zapomínají (případně nezvládají) sledovat a vnímat praktickou odezvu všeho, co doporučují. Co hůře – nemají svoje rady vyzkoušené na sobě.
Takových specialistů běhá po světě víc než dost. Je proto zbytečné, abychom produkovali další. Chcete-li se stát odborníky, zavřete se do univerzitní knihovny a studujte, je to práce na celý život.
Naší filozofií a současně hlavním cílem je naučit studenty vytvářet takové jídelníčky, které:
Naše kurzy jsou plné různých teorií. Musí být, protože bez základních informací to nejde. Jsou ale prošpikovány praktickým nácvikem jednotlivých forem stravovacích režimů. Tato tendence neustále zvyšovat objem praktických zkušeností v našich kurzech průběžně roste. Na základě zpětných vazeb od studentů zjišťujeme, jak moc jsou v tomto směru naše úpravy efektivní, a neustále je zdokonalujeme tak, aby odpovídaly především praktickému poznání. Tyto snahy jsou nejvíce patrné na nejrozsáhlejším kurzu Poradce pro výživu. Pokud se chcete stát poradcem ve výživě - praktikem (tedy člověkem, který skutečně umí se stravou pracovat v praxi a řešit ji sám u sebe i svého okolí), je potřeba se orientovat ve třech základních oblastech:
1. Musíte znát složení a charakteristiky všech potravin.
V tomto směru je to logické, protože pokud chceme pomocí stravy ovlivňovat chování metabolismu a do určité míry i našeho zdraví, je nutné vědět, z čeho se strava skládá (bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny, minerály antioxidanty, fytochemické látky) a jakým způsobem ovlivňuje chování lidského metabolismu (změna krevní glykémie, náročnost na trávení, zásah do acidobazické rovnováhy, ovlivnění vnitřní termoregulace, posun chování metabolických dějů k uvolňujícím nebo naopak ke zpevňujícím tendencím). A protože je nedílnou součástí potravinářství i oblast doplňkové výživy, vyplatí se orientovat i v této problematice. Tedy jaké látky a za jakým účelem se v suplementech běžně používají a jak je užívat v kontextu s běžnou stravou.
Bez tohoto základního know-how není možné vytvořit něco, čemu v praxi říkáme „smysluplný stravovací režim“.
2. Je potřeba se orientovat v lidské anatomii a základech fungování metabolismu.
Znalost složení potravin a jejich schopností ovlivňovat naše tělo i mysl je sice nezbytná, je potřeba ji ale umět aplikovat na lidskou bytost. Je tedy nutné vědět, jaké konkrétní úkoly plní jednotlivé části trávicího traktu. Co se děje s každou složkou stravy, jak metabolismus reaguje na dílčí charakteristiky potravin. S takto nabytými znalostmi pak můžeme tvrdit, že v základu dobře ovládáme teorii.
3. Je nutné umět „vařit“.
Zdaleka ne každý má kuchařské vlohy či konstruktivní přístup k přípravě pokrmů. Na tom ale naštěstí vůbec nezáleží. Pro sestavení jídelníčku, který bude schopen řídit naše zdraví požadovaným směrem, nepotřebujeme mít duši kuchaře. Stačí vědět, jak jednotlivé potraviny vzájemně kombinovat, jakým způsobem a v jakém rozsahu je tepelně upravit, a současně pokrm ochutit tak, aby odpovídal našim chuťovým požadavkům. A k tomu nemusíme umět vařit ve smyslu konvenčního vnímání kuchařského umění.
Alfou omegou celého studijního snažení směřovaného k praxi je v našich kurzech práce s výukovou aplikací ZOF. Její součástí je přes 6000 různých surovin, které máme v reálném životě možnost použít a z nich připravovat konkrétní recepty. Při tomto „elektronickém“ vaření ale učí hra studenty mnohé další důležité věci, než jen vytvářet konkrétní recepty:
U vybraných lekcí nejen kurzu „Poradce pro výživu“ mají studenti úkol v aplikaci vytvořit pro modelovou situaci odpovídající obsahu takové lekce celodenní stravovací režim, který bude ovlivňovat metabolismus požadovaným směrem. Například jídelníček diabetika bude v mnoha aspektech odlišný od stravování vrcholového sportovce, člověka postiženého osteoporózou, dyspepsií nebo zánětem, těhotné či kojící ženy, malého dítěte nebo vegana. V kurzech probíráme nejčastěji vznikající situace v reálném životě. Každý student si tak projde nejen nezbytnou teorií, ale ještě důležitější praktickou zkušeností založenou na tvorbě jídelníčku právě s touto studijní pomůckou. Ctíme pravidlo, které upřednostňoval už Jan Ámos Komenský – škola hrou. Jedině při procesu hraní si s výběrem potravin a jejich přípravou, a sledováním měnících se hodnot a parametrů jednotlivých receptů i celého pokrmu se student nejlépe přiblíží praxi. Není potřeba toužit po odbornosti. Chtějte uspět v reálném životě, což vyžaduje především schopnost prakticky přemýšlet. A právě na toto se v kurzech zaměřujeme nejvíce.
Jsem šťastná a nesmírně vděčná, že jsem získala dar a možnosti šířit mezi veřejnost zdraví, krásu a výživu - jako podporu kvalitního a plnohodnotného života. Ke kurzům pana Mgr. Martina Jelínka jsem se dostala přes jeho knihy a přednášky, které jsou TOP, odborné, zajímavé, praktické, poutavé a jednoduchou formou převeditelné do běžného života obyčejných lidí. Po přečtení knihy „Výživa při zhoubných onemocněních“ jsem chtěla další, a tak jsem se plynule ocitla v on-line kurzech ATAC. WOW - to bylo přesně to, co jsem potřebovala. V pohodlí svého domo va, v časech a tempu, kdy a jak se to člověku hodí, bez stresu a dojíždění. Kurzy doporučuji každému bez rozdílu. Zařadila bych je jako povinnou školní docházku a povinný předmět. Vyhovuje mi rozsah učiva, odbornost, praktická část kurzů (výuková hra), testovací část, videa, ale i poradna pro studenty, která je velmi přínosným prvkem. Způsob stravování, který sama preferuji a současně i předávám dál nádherně rezonuje s celým kurzem a podstatou pana Jelínka. Kurzy jsou postaveny na velmi pevných a stabilních základech - tj. na PESTROSTI, VYVÁŽENOSTI, KVALITNÍCH POTRAVINÁCH, kdy vše musí ladit s konkrétními potřebami jednotlivce. Pracuji s lidmi trpícími histaminovou intolerancí (sama mám tuto HIT nálepku), potravinovými alergiemi, ekzémy, trávicími problémy atd.. a v tomto ooru bje skutečně velkou výzvou nastavit jídelníček tak, aby strava byla vyvážená a chutná. Jaké potraviny preferovat a jakým by se měl postižený člověk naopak vyhýbat. Jaký výživový styl použít při prevenci a vzniku různých problémů... Osobní a negativní zkušenosti v oblasti medicíny, farmaceutického průmyslu a nutričních poradců mi pomohly otevřít si svou vlastní praxi a pan Mgr. Martin Jelínek mi dodal další potřebné vědomosti a know-how v podobě úžasných ATAC kurzů.
Slávka Čabalová
Pár mesiacov pred tým, ako som sa rozhodla absolvovať tento kurz, som skúmala po možnostiach na Slovensku aj v Čechách. Väčšinou to boli kurzy,ktoré trvali 3-5 dní. Ale ja som chcela niečo komplexnejšie, čo by mi naozaj dalo viacero pohľadov na výživu ako takú. Som veľmi spokojná s informáciami v tomto kurze, ale nielen to. Aj ako absolvent sa viem poradiť v poradni pre absolventov, navyše sa môžem vzdelávať ďalej. Spôsob, ako p. Mgr. Martin Jelínek vzdeláva ľudí, je výnimočný. Verím,že na jar si nájdem čas a prídem z ďalekého východu(Košice) na detoxikačný víkend a budem môcť pána Jelínka spoznať aj osobne.
Otázkam o výžive a zdravom životnom štýle sa venujem už veľmi dlho a chcela som si rozšíriť svoje vedomosti a doplniť informácie, k tomu mi dopomohlo absolvovať kurz pána Martina Jelínka: „Poradca pre výživu a suplementáciu". Tento kurz je veľkým prínosom pre tých, ktorí sa chcú pozrieť na výživu z viacerých uhľov pohľadu a zdokonaliť svoje vedomosti. Pán Jelínek je lektorom, ktorý Vás prevedie celou škálou, čo sa týka výživy, zdravia, uceleného pohľadu na doplnky stravy, ako aj prepojenia výživy s duševnou stránkou človeka. Nevynechal ani oblasť TČM a ajurvédy, čo v našom západnom svete nie je zvykom, to vás prinúti rozmýšľať aj iným smerom, na aký nie sme navyknutí. Môžem každému len odporučiť, aby kurz absolvoval a prišiel na to, že najlepší pre každého je zdravý sedliacky rozum a nastolenie jednoduchosti vo všetkých stránkach života, výživu nevynímajúc. U pána Jelínka je poznať nadhľad a cítiť zanietenosť pre vec, či už v podobe školení, kníh, prednášok. Veľkým plusom tohto kurzu je možnosť štúdia on-line priamo z domova, a obrovská výhoda je, že štúdium môžete absolvovať aj zo zahraničia.