Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Dermatitida

Dermatitida

Dermatitida

Dermatitida je označení pro záněty kůže. Existuje několik různých typů dermatitid, které se projevují šupinkovatěním kůže, tvorbou skvrn na kůži, tloustnutím kožního pokryvu popř. barevnými změnami a velmi častým svěděním. Mají odlišné příčiny vzniku, nejčastěji se jedná o následek různých alergií (potravinových, kosmetických- kontaktem s parfémy, chemických - kosmetika, kovy, léky...) či projev dysbalance v trávicím traktu (disbiózy apod.). U  chronických dermatitid se používá pojem "ekzém".
Obecně platí, že stres může projevy dermatitidy zhoršit.

Druhy dermatitidy:

- ​Atopická.
Dědičná porucha, která se obvykle projevuje v dětství. Nejčastěji se vyskytuje na tváři, v loketních a podkolenních jamkách.

Numulární (penízkovitá).
Chronické onemocnění, u kterého se na končetinách vyskytují kulaté skvrny. Tato porucha může být způsobena alergií na nikl, a často je průvodním znakem suché kůže.

Herpetiformní.
Typ dermatitidy, který je provázený svěděním. Bývá dáván do souvislosti s poruchami střevního traktu a imunitního systému, může být vyvolána i konzumací mléčných výrobků nebo lepku.

Seborea.
Forma dermatitidy, která obvykle postihuje kůži na hlavě, kde vznikají šupinky (lupy). Bývá spojována s kvasinkovou infekcí.

- Kopřivka.
Silně svědivá vyrážka, kterou způsobují alergeny (vejce, jahody, včelí jed, acylpyrin, zvířecí srst, chemické přípravky...), případně ji může vyvolat i nadměrný stres, teplo nebo zima.

Psoriáza.
Označuje se pojmem "lupénka". Je chronické nenakažlivé onemocnění kůže projevující se ohraničenými, zarudlými šupinatými ložisky, které jsou obvykle pokryty bělavými nebo stříbřitými šupinkami. Nejčastěji se vyskytují na dolních a horních končetinách (lokty, kolena, bederní a hýžďová krajina) a ve vlasové části pokožky. Tyto plochy většinou nesvědí ani příliš nebolí. Postiženy mohou být i nehty na rukou i na nohou, které jsou často zbarveny dožluta. Lupénka se většinou objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, může však vypuknout kdykoli. Přibližně 15 procent pacientů má vyrážku tak rozsáhlou a závažnou, že jim působí značné obtíže a znemožňuje normální život. Asi v pěti procentech případů se mohou objevovat i otoky a bolesti kloubů, které jsou podobné revmatoidní artritidě.

Vliv stravy na dermatitidu

Kvalita stravování má vliv na vznik a průběh vývoje dermatitidy, u každého jejího typu ale v mírně odlišném rozsahu. Jelikož se jedná o zdravotní problém spojený se zánětem, uplatňují se při úpravách jídelníčku principy protizánětlivé diety.

V posledních letech se ukazuje, že poměrně velký význam má snaha o udržování správné diverzity střevní mikrobioty, se kterou se pojí především zvýšený příjem vlákniny.

Obecně se dopočuje vyhýbat se nejčastějším alergenům v potravinách - mléčným a sójovým výrobkům, vejcím, zdrojům lepku, ořechům, jahodám, jižnímu ovoci, čokoládě...

Při úpravách stravy s cílem potlačit projevy kožních problémů je potřeba mít trpělivost, často se jedná o zdlouhavý proces. Toto klademe na srdce i studentům kurzu Poradce pro výživu, kde se této problematice více věnujeme. Studenti se učí vytvářet stravovací plány na výukové aplikaci ZOF ve snaze přenést na talíř všechna důležitá pravidla vztahující se k výživě při dermatitidě.

Co říkají o studiu naši absolventi

Robin Jastrzembski

Pana Martina Jelínka jsem poznal před řadou let na školeních o přírodních doplňcích stravy. Každá jeho přednáška byla velikým obohacením s celkovým pohledem na zdravý životní styl. Proto, když jsem narazil na kurz Poradce pro výživu a suplementaci, byl pro mě jasnou volbou, jak se dál rozvíjet. Nejvíce oceňuji možnost studovat doma, tvoření myšlenkových map, formu každé lekce prezentované profesionálně v srozumitelném podání pro širokou veřejnost a možnost kdykoliv se obrátit na pana Martina Jelínka, který je připraven pomoci. Velice děkuji a doporučuji.

Aleš Velich

Největší hodnotu jsem objevil až s odstupem času a zvyšující se praxí. Pro mě byl největší hodnotou komplexní, nestranný pohled na kvalitu a pestrost stravování u nás. Rozšíření základního povědomí o možnostech hodnocení a celkového pohledu na tělo a osobnost člověka. Největší pravdou bylo, že jedině tělo klienta má pravdu v tom co mu nejvíce vyhovuje. A vše se musí točit kolem toho, že každý je jiný a prošel si různým vývojem a potřebuje ve stravě použít pestrost a střídmost.

Mgr. Andrea Kroupová

Když jsem přemýšlela o tom, kde bych získala kvalitní vědomosti o výživě, bylo pro mě velmi důležité, aby se názory lektora sešly s mým životním postojem. Dlouho jsem hledala a přemýšlela, kam se přihlásit. Odrazovalo mě také to, že většina kurzů trvala velmi krátkou dobu, ve které - dle mého názoru - člověk nemůže pochytit dostatek informací. Až jsem se jednoho člověka, na jehož přednášce jsem byla, zeptala, kdo je dle něj největší kapacita - a on mi řekl, že je to Martin Jelínek... A tak vše začalo. S Martinem Jelínkem jsem se potkala i osobně - a jsem za to velmi ráda. Věřím, že to nebylo setkání poslední. Všem bych ráda doporučila i ostatní kurzy - například Sílu myšlenky - ono se totiž v životě nic neděje náhodou :-) Ne náhodou, jsem si vybrala studium právě u Martina Jelínka... Zkuste to také, nebudete litovat!