Seitan na kari

Ve snaze doplňovat kvalitní bílkoviny, navíc dobře stravitelné a ještě navíc rostlinného původu, je možné využít potenciál lepku. Ten se v izolované formě pyšní mnohem příznivějšími vlastnostmi, než když je součástí obilovin, kde mu život komplikují zastoupené sacharidy.

„Čistokrevný“ lepek jsme schopni v dnešní době vyrobit buď sami v domácích podmínkách, což si v nejbližší době na tomto místě ukážeme, nebo jej prostě a jednoduše koupíme v podobě dobře dostupného seitanu. Spousta strávníků má tendenci se mu vyhýbat ze strachu z negativních dopadů lepku na trávicí trakt, s výjimkou celiaků jsou takové obavy v mnoha případech zbytečné.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Dnešní veganský recept nadchne přesně tím, co zaznělo v samotném požadavku na jeho výrobu – obsahem kvalitních bílkovin. Celé porci sice dominují sacharidy komplexního rázu, to je ale u vyvážených „diet“ v naprostém pořádku. Tuků je minimum, navíc jsou zastoupené především nenasycenými formami. Na první pohled tedy vyvážená kombinace ve všech nutričních směrech.

  2. Je nutné zdůraznit obsah vlákniny, která společně s dalšími makrosložkami tlačí glykemický index pokrmu výrazně dolů – pohybujeme se tedy v nízkých hodnotách.

  3. Termicky je pokrm mírně ohřívající. S ohledem na teplé počasí, které teď panuje, jsme záměrně do receptu zařadili ochlazující kokosové mléko, které zmírní ohřívající účinky koření i tepelné úpravy.

  4. Energeticky kráčíme směrem k jin tendencím. Sójová omáčka společně se seitanem ale z pozice dominantního jang posune výsledek blíže k harmonickému středu, kde jej bude navíc udržovat rýže.

  5. Acidobazicky se pohybujeme kolem neutrálních oblastí.

  6. Vždycky vítám podobné recepty jako jídlo před fyzickou zátěží, nebojím se ale ani po tréninku – kromě zdroje energie a bílkovin mě imponuje i přísun antioxidantů z koření a zeleniny, které zásadním způsobem vstupují do metabolických pochodů.

  7. Už zaznělo (a je samozřejmě logické), že celiaci či jedinci s nesnášenlivostí lepku se musí dnešní dobrotě vyhýbat. Pochvalme alespoň to, že recept neobsahuje laktózu, čímž se otevřou možnosti další nemalé části nejen naší populace.

  8. Pokud si budete klást otázku, z jakých důvodů vychvalujeme lepek, když se jej odborníci snaží ze stravy maximálně eliminovat, je odpověď jednoduchá: Lepek je problematický z hlediska kvality trávení především v kombinaci se sacharidy. Pokud máme možnost použít jenom čistou bílkovinu, trávicí trakt tímto v jeho snaze potravinu zpracovat výrazně odlehčíme. Ovlivníme tak nejenom specificko-dynamický účinek, ale také acidobazickou rovnováhu, ve výsledku (a praktickém poznání) tedy především pocit na vlastním těle, což vždy nejlépe umí vnímat sportovci.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.