Kurzy ATAC

Nápoj kokosový

Kategorie: Ořechy a semena / Mléka

Nápoj kokosový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

160 kcal

Energie kJ

668 kJ

Bílkoviny

1.3 g

Sacharidy

3.9 g

Tuky

15.3 g

Vláknina

0.1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 g) Sacharidy (3.9 g) Tuky (15.3 g) Vláknina (0.1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.4 %) Sacharidy (10.2 %) Tuky (86.3 %) Vláknina (0.1 %)

Kokosové mléko se získává lisováním kokosové dužiny v horké vodě. V domácích podmínkách lze mléko připravit z vody a sušeného (strouhaného) kokosu. Kokosové mléko má dlouhou tradici v asijské kuchyni.

Kokosové mléko a zdraví

Běžně se používá jako alternativa mlékům živočišným, především pak kravskému. Je přirozeně bezlepkové, tedy vhodné pro osoby s přecitlivělostí na laktózu. Ve srovnání s živočišným mlékem je snadno stravitelné. Je pro něj typický vysoký podíl tuků, je proto potřeba kalkulovat s vyšším příjmem energie, obzvlášť v průběhu redukčních diet.

Kokosové mléko v kuchyni

Kokosové mléko využijete všude tam, kde mléka živočišná – při přípravě:
dezertů,
zmrzlin,
-
 pudinků,
polévek,
omáček. 
Pro svoji výraznou chuť je jednou ze základních surovin indické, thajské či filipínské kuchyně.