Kategorie: Ořechy a semena / Mléka
Energie kcal
160 kcal
Energie kJ
668 kJ
Bílkoviny
1.3 g
Sacharidy
3.9 g
Tuky
15.3 g
Vláknina
0.1 g
Kokosové mléko se získává lisováním kokosové dužiny v horké vodě. V domácích podmínkách lze mléko připravit z vody a sušeného (strouhaného) kokosu. Kokosové mléko má dlouhou tradici v asijské kuchyni.
Běžně se používá jako alternativa mlékům živočišným, především pak kravskému. Je přirozeně bezlepkové, tedy vhodné pro osoby s přecitlivělostí na laktózu. Ve srovnání s živočišným mlékem je snadno stravitelné. Je pro něj typický vysoký podíl tuků, je proto potřeba kalkulovat s vyšším příjmem energie, obzvlášť v průběhu redukčních diet.
Kokosové mléko využijete všude tam, kde mléka živočišná – při přípravě:
- dezertů,
- zmrzlin,
- pudinků,
- polévek,
- omáček.
Pro svoji výraznou chuť je jednou ze základních surovin indické, thajské či filipínské kuchyně.