Kurzy ATAC

Seitan

Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní

Seitan

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

207 kcal

Energie kJ

864 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

23 g

Tuky

2 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (23 g) Tuky (2 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (44.5 %) Sacharidy (46.6 %) Tuky (8.7 %) Vláknina (0.2 %)

Seitan je potravina vyrobená z pšeničné mouky (vyplavením škrobu z pšeničné mouky rozmíchané s vodou). Často se označuje jako ,,pšeničné maso’’. Je možné jej snadno vyrobit i v domácích podmínkách.
Používá se jako koncentrovaný zdroj bílkovin (podobně jako robi) a je považován za alternativu masa.

Seitan a zdraví

Seitan je zdrojem lepku, není proto vhodný pro bezlepkovou dietu. I přes to, že v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro trávicí systém zatěžující, je seitan snadno stravitelný

Seitan v kuchyni

Seitan se připravuje stejně jako maso, jeho výraznou výhodou je jeho kratší doba úpravy.
Je možné jej:
vařit,
péct,
- dusit
,
smažit.
V obchodní síti jsou běžně dostupné i zpracované výrobky v podobě karbanátků, řízků a jiných polotovarů