Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní
Energie kcal
207 kcal
Energie kJ
864 kJ
Bílkoviny
22 g
Sacharidy
23 g
Tuky
2 g
Vláknina
0.2 g
Seitan je potravina vyrobená z pšeničné mouky (vyplavením škrobu z pšeničné mouky rozmíchané s vodou). Často se označuje jako ,,pšeničné maso’’. Je možné jej snadno vyrobit i v domácích podmínkách.
Používá se jako koncentrovaný zdroj bílkovin (podobně jako robi) a je považován za alternativu masa.
Seitan je zdrojem lepku, není proto vhodný pro bezlepkovou dietu. I přes to, že v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro trávicí systém zatěžující, je seitan snadno stravitelný.
Seitan se připravuje stejně jako maso, jeho výraznou výhodou je jeho kratší doba úpravy.
Je možné jej:
- vařit,
- péct,
- dusit,
- smažit.
V obchodní síti jsou běžně dostupné i zpracované výrobky v podobě karbanátků, řízků a jiných polotovarů.