Robi s houbovým vývarem

Robi je dnes už tradiční surovina pro mnohé vegetariánské recepty. Z kulinářského hlediska má stejné výhody jako maso, je možné jej upravovat mnoha různými způsoby. Milovníci silných chutí si dnes přijdou na své, protože je na konci snažení čeká kromě nutričního překvapení především netradiční buket hlavního chodu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. O dnešním hlavním chodu je možné s klidem prohlásit, že je nutričně vyvážený. Tzn. obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů i tuků ve vyvážených poměrech.

  2. Bílkoviny dominantně pocházejí z robi, jsou tedy ve většinovém zastoupení v podobě lepku, ale jejich stravitelnost je pořád na velmi rozumné úrovni (např. ve srovnání s jejich stejným množstvím přijatým například z těstovin). Kombinace s bílkovinami rýže je přibližuje k plnohodnotnosti.

  3. Sacharidy pochází především z rýže, v kombinaci se všemi složkami na talíři nám ve výsledku vyjde hodnota glykemického indexu jako velmi nízká.

  4. Tuků je minimum. Popravdě – nemají ani možnost jakkoli dominovat, protože v rýži i robi je jich minimum, přidali jsme pouze menší množství oleje do procesu restování. Z tohoto důvodu je možné pokrm považovat za typicky dietní.

  5. Obsah vlákniny je velmi příjemný a nikterak nevybočuje z pomyslných standardů racionálního stravování.

  6. Termicky je pokrm mírně ohřívající.

  7. Acidobazická rovnováha nebude konzumací dnešního chodu nijak „vykolejena“ – v tomto směru pokrm nezachází do žádného extrému.

  8. Energeticky je chod velmi mírně uvolňující.

  9. Protože jsme použili robi, budou se muset dobrotě vyhnout především celiaci. Asi bych jej nedával ani dětem do jednoho roku. Usportovců bych jej použil buď jako hlavní jídlo po tréninku, případně před tréninkem, ale s delším časovým odstupem (minimálně 3 hodiny) právě z důvodu koncentrovaného obsahu lepku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.