Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kurkuma mletá

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Kurkuma mletá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

289 kcal

Energie kJ

1207 kJ

Bílkoviny

7.5 g

Sacharidy

50 g

Tuky

2 g

Vláknina

15 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7.5 g) Sacharidy (50 g) Tuky (2 g) Vláknina (15 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.9 %) Sacharidy (72.5 %) Tuky (6.2 %) Vláknina (10.4 %)

Kurkuma (Kurkumovník dlouhý, často označovaný jako indický šafrán, žlutý kořen nebo žlutý zázvor) je aromatická bylina podobná zázvoru. Je charakteristická svou pronikavou vůní a ostrou chutí, která vzdáleně připomíná šafrán. Obsahuje žluté barvivo kurkumin, které se používá k dobarvení různých potravin, především másla, tuků, sýrů, likérů i mastí. Kurkuma pochází z tropických oblastí jihovýchodní Asie. V současnosti se nejvíce pěstuje v Indii.

Kurkuma a zdraví

Kurkuma příznivě ovlivňuje zažívací systém, především žlučník, protože kurkumin podporuje vyprazdňování žlučníku. Pomáhá také při nechutenství, bolestech břicha a jater. Snižuje krevní tlak a cholesterol. Silice podporuje produkci žluče v játrech. Dnes je kurkuma součástí mnoha léků například na artritidu nebo jako mast na kožní choroby. Má také výrazný protirakovinný a protizánětlivý účinek.

Kurkuma v kuchyni

Kurkuma slouží k dochucení především nudlových a rýžových pokrmů, majonéz a omáček. Je vhodná do čatní, k zelenině, rybám, drůbeži, plodům moře i vejcím a luštěninám. Je základem mnoha kořenících směsí, nejznámější je kari koření a Worcestrová omáčka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.