Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
289 kcal
Energie kJ
1207 kJ
Bílkoviny
7.5 g
Sacharidy
50 g
Tuky
2 g
Vláknina
15 g
Kurkuma (Kurkumovník dlouhý, často označovaný jako indický šafrán, žlutý kořen nebo žlutý zázvor) je aromatická bylina podobná zázvoru. Je charakteristická svou pronikavou vůní a ostrou chutí, která vzdáleně připomíná šafrán. Obsahuje žluté barvivo kurkumin, které se používá k dobarvení různých potravin, především másla, tuků, sýrů, likérů i mastí.
Kurkuma pochází z tropických oblastí jihovýchodní Asie. V současnosti se nejvíce pěstuje v Indii.
Kurkuma příznivě ovlivňuje zažívací systém, především žlučník, protože kurkumin podporuje vyprazdňování žlučníku. Pomáhá také při nechutenství, bolestech břicha a jater. Snižuje krevní tlak a cholesterol. Silice podporuje produkci žluče v játrech. Dnes je kurkuma součástí mnoha léků například na artritidu nebo jako mast na kožní choroby. Má také výrazný protirakovinný a protizánětlivý účinek.
Kurkuma slouží k dochucení především nudlových a rýžových pokrmů, majonéz a omáček. Je vhodná do čatní, k zelenině, rybám, drůbeži, plodům moře i vejcím a luštěninám. Je základem mnoha kořenících směsí, nejznámější je kari koření a Worcestrová omáčka.