Energie kcal
35 kcal
Energie kJ
143 kJ
Bílkoviny
2.8 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
4 g
Stopkovýtrusná houba (Agaricus), běžně se pěstuje pro komerční účely. Má bílou barvu, v kuchyni je oblíbená především pro svoji lahodnou chuť.
Žampiony jsou běžně dostupné čerstvé, sušené, zavařené či nakládané.
Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Žampiony mají velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.