Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Žampion čerstvý

Kategorie: Houby / Čerstvé

Žampion čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

35 kcal

Energie kJ

143 kJ

Bílkoviny

2.8 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.8 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (34.4 %) Sacharidy (36.8 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (23.5 %)

Stopkovýtrusná houba (Agaricus), běžně se pěstuje pro komerční účely. Má bílou barvu, v kuchyni je oblíbená především pro svoji lahodnou chuť.   
Žampiony jsou běžně dostupné čerstvé, sušené, zavařené či nakládané.

Žampiony čerstvé a zdraví

Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Žampiony mají velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Žampiony čerstvé v kuchyni

Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů,
masitých pokrmů,
salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.