Řapíkatá polévka s vůní Indie

Touha po exotice je přirozená. Máme vrozenou tendenci objevovat nové a nepoznané a tím i posouvat hranice svého vědomí. Platí to o všech oblastech života, kuchyni nevyjímaje.

Indická kuchyně patří mezi velmi „osvícené“ – umí být v koncepci i přípravě pokrmů jednoduchá, při bližším pohledu na výsledné charakteristiky ale velmi přesvědčivá o své schopnosti navozovat rovnováhu v mnoha směrech..

Dnes si vyhrneme rukávy a pustíme se do přípravy polévky, která těmto vlastnostem odpovídá. Bude se vám líbit nejen chuť a nutriční charakteristiky, ale jsem ochoten garantovat, že i cena samotná.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. O zeleninové polévce ne vždy řekneme, že je nutričně vyvážená. Pravdou je, že naklíčená cizrna v našem případě výrazný způsobem zamíchala kartami snad ve všech případech s výjimkou ceny. Dnešní výtvor je typicky vysokosacharidový, oplývá výrazným dostatkem vlákniny.

  2. Obsah bílkovin v jedné porci je naprosto v pořádku. A to se bavíme o variantě, kdy k polévce nepřikusujeme žádné pečivo. Proteiny pochází ze zeleniny a luštěniny, jsou tedy v poměrně hezké harmonii co do obsahu a poměru esenciálních aminokyselin. Úroveň jejich stravitelnosti je vynikající, za což odpovídá především proces klíčení cizrny.

  3. Tuky dnes hrají roli pátého kola u vozu. Je jich skutečné minimum, a navíc dominantně nenasycených. Z pozice svého množství do energetické bilance téměř nezasáhnou.

  4. Hodnota glykemického indexu celého pokrmu je velmi nízká. Opět díky zastoupení komplexních cukrů a dostatku vlákniny.

  5. Parametry termického vlivu se kombinací surovin a tepelnou úpravou posunou do oblasti ohřívajících.

  6. I přes převahu působení uvolňujícíchenergií tady nemusíme čekat žádný extrém. V tomto směru bych považoval polévku za harmonický pokrm, který „nevykolejí“ metabolismus nepatřičným směrem.

  7. Acidobazická tendence se bude pohybovat v oblasti mírně zásadotvorné. V tomto směru velmi příjemný parametr.

  8. Úroveň stravitelnosti polévky je vynikající. Použili jsme sice luštěninu, ale naklíčenou a důkladně tepelně upravenou. Navíc volba správných druhů koření tento parametr posunula o pořádný kus k lepšímu.

  9. Celkové množství energie v jedné porci polévky je poměrně nízké. Recept je tedy skvělým lídrem v oblasti redukčních diet, kdy nutriční vyváženost udrží metabolickou rovnováhu a podpoří tendenci k záporné energetické bilanci. V tomto případě bych se nebál použít polévku jako jediný hlavní chod doplněný o kváskové pečivo.

  10. Sportovci budou polévku milovat jako součást potréninkového jídla, které nastaví adekvátní poměry živin nezbytných pro podporu regeneračních pochodů.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.