Kurzy ATAC

Cizrna klíčená

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Cizrna klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

241 kcal

Energie kJ

1005 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

24 g

Tuky

6 g

Vláknina

22 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (24 g) Tuky (6 g) Vláknina (22 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.4 %) Sacharidy (41.8 %) Tuky (22.5 %) Vláknina (18.3 %)

Cizrna (Cicer), známá pod označením římský hrách, je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní (Cicer arietinum), která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.

Klíčená cizrna a zdraví

Klíčená cizrna je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje i podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená cizrna je také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.

Klíčená cizrna v kuchyni

Výroba klíčené cirzny je jednoduchá - zrna necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 2-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné cizrnu jednou až dvakrát denně propláchnout. Naklíčená cizrna se přidává do salátů, polévek, pomazánek, případně se používá jako hlavní chod. Je možné ji použít i pro výrobu hummusu.
​Klíčenou cizrnu je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.