Energie kcal
241 kcal
Energie kJ
1005 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
24 g
Tuky
6 g
Vláknina
22 g
Cizrna (Cicer) známá pod označením římský hrách, je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní (Cicer arietinum), která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.
Klíčená cizrna je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje i podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení.
Klíčená cizrna je také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Výroba klíčené cirzny je jednoduchá - zrna necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 2-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné cizrnu jednou až dvakrát denně propláchnout.
Naklíčená cizrna se přidává do salátů, polévek, pomazánek, případně se používá jako hlavní chod.
Je možné ji použít i pro výrobu hummusu.
Klíčenou cizrnu je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.