Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Římský kmín

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Římský kmín

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

308 kcal

Energie kJ

1286 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

35 g

Tuky

10 g

Vláknina

25 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (35 g) Tuky (10 g) Vláknina (25 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.8 %) Sacharidy (47.6 %) Tuky (29.3 %) Vláknina (16.3 %)

Šabrej kmínovitý, z něhož je získáváno koření známé jako římský kmín, má domov ve Středomoří – znali jej a používali staří Egypťané, Řekové i Římané. V současnosti se kumin (tak je římský kmín známý v západní Evropě) hojně používá především v asijských kuchyních, například indické, kde je nedílnou součástí karí a koření gran masala. Římský kmín je doma i ve středoasijských státech (říkají mu tady zira), na Balkáně (kimion), v Indonésii (djintan). Je k dostání sušený nebo mletý na hnědozelený prášek. Typická je silná, ostrá a nahořklá příchuť s pikantní vůní. 

Římský kmín a zdraví

Na východě cumin zůstává stále součástí tradičních rostlinných léků. Například v Izraeli je cumin považován za prevenci před rakovinou močových cest a v Indii jím léčí astma. Dále je také účinný při léčení syndromu karpálního tunelu, průjmu a poruch trávení. Pomáhá ke zvýšení laktace a snižování nevolnosti v těhotenství. V neposlední řadě je vhodný jako diuretikum, stimulant a lék proti křečím. Na Západě se používá především ve veterinární medicíně.

Římský kmín v kuchyni

Ostrá, hořká a pronikavá chuť, které se dost liší od běžného kmínu – římský kmín je tak aromatický, že snadno přehluší chuť ostatních ingrediencí v připravovaném jídle. Při jeho používání je proto rozumné postupovat s rozvahou.  V Evropě se využívá převážně ve Španělsku a Portugalsku do vysoce kořeněných jídel. Typický je pro indickou kuchyni (jako součást kari). Dále je oblíben v arabských, afrických, asijských, amerických a středozemských kuchyních. Toto koření je také spojováno s Marokem, kde je vůní pouličních kuchařů. V mnohých zemích se přidává do pečiva, salátů či salámů. Bývá součástí kebabu, kuskusu, indického dhálu, indického nápoje Zeera Pani, německého likéru nebo mexických pokrmů. Příchuť cuminu můžeme pocítit také v portugalské klobáse nebo kořeněných sýrech, například holandský Leyden nebo německý Münster. Na Blízkém východě je známý s rybami a grilovaným masem. Tip na lepší chuť římského kmínu? Krátce jej nasucho opečte na pánvi a podrťte – bude jemnější.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.