Pomazánka z hub

V oblasti přípravy odlehčených, ale současně nutričně zajímavých pomazánek se představivosti meze nekladou. Smíchat cokoli s čímkoli umí každý, my ale budeme náročnější a kromě snadné stravitelnosti si jako podmínku stanovíme ještě dobrou dostupnost surovin a rychlou přípravu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční spektrum je skutečně krásné. Do popředí sice vystupují tuky, které tzv. rozladí harmonii dokonalosti, s tím se ale u kombinace avokáda a vlašských ořechů musí předem počítat. Navíc mějme radost z toho, že převažují nenasycené v čele s omega-9.

  2. Pochvalme zastoupení bílkovin, kterých vůbec není málo na středně velkou svačinu.

  3. To samé je potřeba zdůraznit i u vlákniny, která tlačí glykemický index celého pokrmu velmi nízko (kombinace avokáda, hub, ořechů a mrkve ani jinak dopadnout nemůže. Nejvyšší glykémii ze všech složek má kupodivu celozrnné pečivo, které se obecně doporučuje jako velmi nízkoglykemické…).

  4. Ani energeticky nevybočujeme ze zprůměrovaného standardu – největší odpovědnost leží na bedrech zastoupených tuků, celkově jsme ale na svačinu ok.

  5. Termicky jsme vyrobili pokrm typicky ochlazující. Patříte-li mezi zimomřivce, nebojte se použít trochu pepře nebo kari koření, bude hned líp.

  6. Celá svačina je charakteristicky jinová. Její stravitelnost je tedy velmi dobrá, mozek po jedné takové porci bude fungovat pořád stejně dobře.

  7. Kombinace hub a kvalitního celozrnného kváskového pečiva zajistí velmi zajímavé spektrum minerálních látek, většinově zásaditého charakteru. Tedy i celkový výsledek posouvá acidobazicitu do zásaditých vod.

  8. Protože jsme nepoužili žádné ostré koření, nebál bych se tuto dobrotu podstrčit i dětem od jednoho roku. Mysleme ale na to, že pokrm je ochlazující, v zimním období je dobré držet množství porce pod kontrolou.

  9. Kombinace doposud jmenovaných faktorů svádí sportovce sníst svačinu jako předtréninkové jídlo. Z termických důvodů ale nejlépe v teplých letních měsících.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro







Podobné recepty