Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
725 kcal
Energie kJ
3032 kJ
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
14.5 g
Tuky
65 g
Vláknina
6 g
Jedná se o plod Ořešáku královského (Juglans regia). Tento mohutný listnatý strom pochází původně z Balkánského poloostrova, odkud se rozšířil téměř do celého světa.
Ořechy obsahují až 70 % tuků, se kterými je potřeba při stavbě jídelníčku počítat. Přesto se jsou „vlašáky“ velmi hodnotnou potravinou. Obsahují vysoký podíl nenasycených tuků a lecitinu, které pomáhají upravovat metabolismus cholesterolu v krvi a podílí se na stavbě nervové soustavy. Zastoupené fytoestrogeny pomáhají v léčbě a prevenci některých druhů rakoviny a blahodárně působí na kardiovaskulární systém. Vysoký podíl draslíku a hořčíku má pozitivní dopad na fungování srdečně-cévního systému. Vlašské ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ořechy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat.
Vlašské ořechy se běžně používají při:
- pečení moučníků,
- výrobě cukroví,
- nakládání do medu,
- do pomazánek a sýrů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.