Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vlašské ořechy

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Vlašské ořechy

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

725 kcal

Energie kJ

3032 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

14.5 g

Tuky

65 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (14.5 g) Tuky (65 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.2 %) Sacharidy (8.4 %) Tuky (80.7 %) Vláknina (1.7 %)

Jedná se o plod Ořešáku královského (Juglans regia). Tento mohutný listnatý strom pochází původně z Balkánského poloostrova, odkud se rozšířil téměř do celého světa.

Vlašský ořech a zdraví

Ořechy obsahují až 70 % tuků, se kterými je potřeba při stavbě jídelníčku počítat. Přesto se jsou „vlašáky“ velmi hodnotnou potravinou. Obsahují vysoký podíl nenasycených tuků a lecitinu, které pomáhají upravovat metabolismus cholesterolu v krvi a podílí se na stavbě nervové soustavy. Zastoupené fytoestrogeny pomáhají v léčbě a prevenci některých druhů rakoviny a blahodárně působí na kardiovaskulární systém. Vysoký podíl draslíku a hořčíku má pozitivní dopad na fungování srdečně-cévního systému. Vlašské ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ořechy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat.

Vlašský ořech v kuchyni

Vlašské ořechy se běžně používají při:
- pečení moučníků,
- výrobě cukroví,
- nakládání do medu,
- do pomazánek a sýrů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.