Energie kcal
171 kcal
Energie kJ
714 kJ
Bílkoviny
1.5 g
Sacharidy
1.4 g
Tuky
16.5 g
Vláknina
4.9 g
Avokádo je plod hruškovce přelahodného (Persea americana). Název tohoto ovoce je odvozen od aztéckého ahuacalt. Uvnitř těchto plodů, jejichž hmotnost se pohybuje v rozmezí 100 g - 1 kg, se nachází tvrdé kulaté semeno, které není určeno ke konzumaci. Dužnina avokáda je měkká, s vyšším podílem tuků, tohoto se využívá v kuchyni pro přípravu různých pokrmů.
Avokádo je bohatým zdrojem draslíku, má tak pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, nutriční profil tohoto ovoce je velmi podobný olivám. Avokádo je současně velmi dobrým zdrojem beta-sitosterolu - tato látka má schpnost snižovat krevní tlak a upravovat metabolismus cholesterolu. Hodnota glykemického indexu avokáda je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Většina částí stromu hruškovce (listy, kůra, pecky, slupka plodu) obsahuje látky (persin, persenon) toxické pro většinu živočichů. Tyto složky se ale nenachází v dužnině, její konzumace je v běžných dávkách naprosto bezpečná.
Avokádo obsahuje enzymy, které mohou vyvolat alergické reakce u osob citlivých na latex.
Avokádo se běžně konzumuje syrové i v různých formách tepelných úprav, je vhodné pro slané i sladké recepty:
- součást dezertů,
- součást kaší a zeleninových salátů,
- náhražka másla, majonézy nebo dresinku,
- surovina pro výrobu pomazánek - tradiční je například mexické guacamole.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.