Mrkvový koláč s goji

Plody kustovnice čínské jsou často označovány jako superpotravina. Z pozice obsahu některých živin je tak o ně celosvětově skutečně velký zájem. Kromě jejich samotné konzumace je můžeme elegantně použít do mnoha receptů. V našem dnešním případě se pustíme do koláče, který okořeníme bezlepkovou charakteristikou a pochopitelně i dostatečným zastoupením všech důležitých živin.

Kdyby toto všechno bylo někomu málo, tak dodejme, že samozřejmě nezapomeneme ani na chuť, která je vedle vizuálního efektu rozhodujícím faktorem pro konzumaci jídla.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Zákusky, koláče, dezerty a jiné sladkosti jsou v převážné většině případů charakterizovány jako vysokosacharidové, což platí i pro náš dnešní recept.

  2. Poměry všech makroživin jsou skutečně ukázkové. Dostatek bílkovin a minimum tuků s perfektním zastoupením vlákniny musí vyloudit na tváři ve výživě vzdělaného labužníka krásný úsměv.

  3. U tuků mírně převažují nasycené formy, nemalý podíl z nich má ale středně dlouhý řetězec, což je ze zdravotního hlediska silně pozitivní informace.

  4. Spektrum netradičních surovin použitých v receptu zajišťuje poměrně ukázkové množství antioxidantů. Buďme za to vděčni.

  5. Hodnota glykemického indexu mrkvového koláče se pohybuje v nízkých oblastech. I tady máme tzv. „dokonalost“ na talíři.

  6. Termicky se dezert zachová mírně ohřívajícím způsobem.

  7. Z acidobazického pohledu ohodnotíme dobrotu jako mírně kyselinotvornou.

  8. Na receptu se mi líbí absence lepku a skvělá stravitelnost. Tyto dva dodatečné parametry bezpochyby rozšíří pole strávníků, kteří s radostí vychutnají celý potenciál našeho dnešního snažení.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.