Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Zázvor sušený mletý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Zázvor sušený mletý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

334 kcal

Energie kJ

1394 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

56 g

Tuky

6 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (56 g) Tuky (6 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.5 %) Sacharidy (70.3 %) Tuky (16.2 %) Vláknina (6 %)

Zázvor je kořen Zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť, původně pochází z Indie nebo Číny. 

Zázvor mletý a zdraví

Zázvor obsahuje oleje s aromatickými složkami, které vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu, u citlivých jedinců mohou způsobovat pálení žáhy a trávicí potíže. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Jeho konzumaci by se měli vyhnout i lidé užívající antacida. Obsah aromatických látek v zázvoru se sušením snižuje, účinky sušeného zázvoru na zdraví nejsou proto tak výrazné, jako u čerstvého.

Zázvor mletý v kuchyni

Je typickou součástí čínské a indické kuchyně. Z důvodu jeho typicky ostré chuti se používá jako koření do slaných (maso, ryby, vývary, polévky) i sladkých (perníky, vánoční cukroví, zmrzliny, limonády) pokrmů. Je častou součástí kořenících směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.