Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky
Energie kcal
422 kcal
Energie kJ
1765 kJ
Bílkoviny
13.2 g
Sacharidy
68 g
Tuky
6.8 g
Vláknina
10.6 g
Ovesné vločky bezlepkové se vyrábí lisováním napařených celých zrn ovsa (Avena). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Oves obsahuje lepek (avenin). Pokud je ale jeho koncentrace nižší než 20 mg / 1 kg, je obecně doporučován i pro celiaky. I přes tento fakt je potřeba ke konzumaci této potraviny přistupovat individuálně s ohledem na stupeň zdravotního postižení. Vločky jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou základní surovinou pro výrobu müsli, používají se také při výrobě celozrnného pečiva. Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek (obecně ale platí, že před konzumací je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost a současně sníží podíl antinutričních látek). Nejtypičtějším pokrmem je ovesná kaše, kterou je možné připravit ve slané i sladké podobě. Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
- karbanátků,
- pomazánek,
- ovesného mléka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.