Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Psyllium

Kategorie: Doplňky stravy / Vláknina

Psyllium

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

173 kcal

Energie kJ

722 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

80 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (80 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.3 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (92.7 %)

Psyllium je označení pro rozpustnou vlákninu, která se získává čištěním obalů semen jitrocelu vejčitého (Plantago ovata), původně pocházející z Indie.

Psyllium a zdraví

Psyllium je tvořeno rozpustnou vlákninou. Má přímý vliv na peristaltiku střev, podporuje průchod tráveniny trávicím traktem, používá se při stavech zácpy i průjmů. Z důvodu zvětšení objemu pokrmu má tato vláknina schopnost navodit pocit rychlého zasycení. Obsahuje minimum energie, bývá proto součástí dietních režimů. Psyllium má nízkou hodnotu glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Psyllium v kuchyni

Běžně se používá:
- jako součást koktejlů,
- při výrobě domácího pečiva,
- k obohacení kaší,
- k zahuštění polévek a omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.