Kategorie: Doplňky stravy / Vláknina
Energie kcal
173 kcal
Energie kJ
722 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
80 g
Psyllium je označení pro rozpustnou vlákninu, která se získává čištěním obalů semen jitrocelu vejčitého (Plantago ovata), původně pocházející z Indie.
Psyllium je tvořeno rozpustnou vlákninou. Má přímý vliv na peristaltiku střev, podporuje průchod tráveniny trávicím traktem, používá se při stavech zácpy i průjmů. Z důvodu zvětšení objemu pokrmu má tato vláknina schopnost navodit pocit rychlého zasycení. Obsahuje minimum energie, bývá proto součástí dietních režimů. Psyllium má nízkou hodnotu glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Běžně se používá:
- jako součást koktejlů,
- při výrobě domácího pečiva,
- k obohacení kaší,
- k zahuštění polévek a omáček.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.