Kurzy ATAC

Vejce slepičí

Kategorie: Vejce / Vejce

Vejce slepičí

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

154 kcal

Energie kJ

642 kJ

Bílkoviny

12.4 g

Sacharidy

1 g

Tuky

10.8 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12.4 g) Sacharidy (1 g) Tuky (10.8 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (33.8 %) Sacharidy (2.7 %) Tuky (63.4 %) Vláknina (0 %)

Tyto vejce snáší kur domácí neboli slepice (Gallus gallus f. domestica). Pochází z jihovýchodní Asie, kde domestikace původně lesního ptáka proběhla již 3200 let př.n.l.. V 7 století př.n.l. se začaly chovat pro vejce a maso v Evropě.

Vejce slepičí a zdraví

Vejce obsahuje 12 % vysoce kvalitních (plnohodnotných) bílkovin a 10 % tuku, kde převažují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem cholesterolu, který je ve větším množstvím rizikový pro srdečně-cévní systém, je proto vhodné mít jejich konzumaci pod kontrolou. Je kvalitním zdrojem vitamínu D3, který podporuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí.

Vejce slepičí v kuchyni

Slepičí vejce připravujeme všemi běžnými způsoby:
- vařená,
- pečená,
- smažená,
- nakládaná.
Vejce se se používají při výrobě:
- těstovin,
- majonéz,
- moučníků,
- dezertů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.