Energie kcal
154 kcal
Energie kJ
642 kJ
Bílkoviny
12.4 g
Sacharidy
1 g
Tuky
10.8 g
Vláknina
0 g
Tyto vejce snáší kur domácí neboli slepice (Gallus gallus f. domestica). Pochází z jihovýchodní Asie, kde domestikace původně lesního ptáka proběhla již 3200 let př.n.l.. V 7 století př.n.l. se začaly chovat pro vejce a maso v Evropě.
Vejce obsahuje 12 % vysoce kvalitních (plnohodnotných) bílkovin a 10 % tuku, kde převažují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem cholesterolu, který je ve větším množstvím rizikový pro srdečně-cévní systém, je proto vhodné mít jejich konzumaci pod kontrolou. Je kvalitním zdrojem vitamínu D3, který podporuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí.
Slepičí vejce připravujeme všemi běžnými způsoby:
- vařená,
- pečená,
- smažená,
- nakládaná.
Vejce se se používají při výrobě:
- těstovin,
- majonéz,
- moučníků,
- dezertů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.