Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Lněná semínka

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Lněná semínka

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

469 kcal

Energie kJ

1960 kJ

Bílkoviny

25 g

Sacharidy

10 g

Tuky

31 g

Vláknina

21.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (25 g) Sacharidy (10 g) Tuky (31 g) Vláknina (21.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (22.3 %) Sacharidy (8.9 %) Tuky (59.6 %) Vláknina (9.2 %)

Semínka lnu setého (Linum usitatissimum), který pochází původně z Indie a Středomoří. Potenciál této rostliny využívali už ve starověkém Egyptě.

Lněná semínka a zdraví

Semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které společně s obsaženým draslíkem, vápníkem a hořčíkem mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Lněná semínka jsou typická vysokým podílem rozpustné vlákniny, která zásadním způsobem ovlivňuje fungování tenkého a tlustého střeva, působí současně jako prevence před zácpami či průjmy. Navíc zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry a zajišťují stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství. 

Lněná semínka v kuchyni

Semínka se nejčastěji používají k přípravě:
- pečiva,
- dezertů,
- kaší,
- cereálií,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.