Kešu pomazánka

Neustále jsem nucen poslouchat stížnosti klientů v podobě žádostí o nějakou zdravou a plnohodnotnou verzi snídaně, která zasytí žaludek, nadchne chuťové buňky a uspokojí požadavky organismu na přísun živin.

Náročnější konzument se ještě bude ohánět představami o vhodném termickém vlivu v aktuálním ročním období, nadšený stoupenec východních filozofií se bude ohánět jin-jang tendencí a typický zprůměrovaný obyvatel západní polokoule bude zoufale toužit upravit acidobazickou rovnováhu rozvrácenou stresem a obžerstvím.

Co s tím?

I Julius Caesar by mi řekl, že kostky jsou vrženy, takže žádné výmluvy, vyhrneme si rukávy a pustíme se do práce.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pomineme-li pečivo, můžeme mluvit o raw receptu v celé své kráse. Tady si dovolím trochu šťouchnout do pravidel vitariánství, protože dnes použitý chléb je sice pečený, ale do 120 ºC, tedy mimo dosah Maillardovy reakce. Je kváskový, takže je v tomto případě enzymaticky aktivní. Tato logika mi říká, že si můžu dovolit s určitou mírou nadsázky jej zařadit mezi tzv. „živé“ i přes výhrady všech raw stoupenců.

  2. Poměry i obsahy živin jsou velmi zajímavé. Protože řešíme snídani, je na místě preferovat požadavky dostatku sacharidů z důvodu srovnání krevní glykémie po náročné noci plné regenerace a současně adekvátního přísunu dobře stravitelných bílkovin, které potlačí nocí nastartovaný katabolismus a současně nepřetíží ještě neprobuzený žaludek. Obsah tuku je na první pohled vyšší, většina z nich pochází z kešu, jsou tedy převážně nenasycené.

  3. Kaloricky se pohybujeme kolem idealizovaného středu. S klidným srdcem můžeme tedy manipulovat s dávkami jednotlivých surovin dle aktuálních potřeb (děti, ženy, muži, sportovci…).

  4. Protože si zakládáme na kvalitě ve všech směrech, je potřeba (především v dnešním případě) zdůraznit nutnost důkladně kontrolovat kvalitu (=čistotu) kešu oříšků, které jsou velmi náchylné na plísně či různé větší parazity. V praxi to znamená vzít každý oříšek do ruky, rozlomit jej a zkontrolovat. Chápu, další práce navíc, ale s ohledem na riziko, které plyne z kontaminovaných plodů, bych vůbec neprotestoval.

  5. Pějme všichni chválu na zajímavý (= nemalý) obsah velmi dobře vstřebatelného vápníku a hořčíku pocházejících z kešu. Jednoznačně podpoří dobrý start do náročného dne.

  6. Energeticky jde receptura jinovým směrem, ALE...: Toto platí pochopitelně ve srovnání s obilovinami. Dominantně zastoupené jinové ořechy, navíc mixované, svádí k domnění, že dnes ulítáváme k expandujícím tendencím. Dostatek celozrnného pečiva společně s „jangovější“ kořenovou zeleninou nás směřuje ke středu. Osobně toto považuji za velkou výhodu především v souvislosti s raw recepty.

  7. Dostatek antioxidantů, enzymů a vlákniny zajistí zásadotvorný směr biochemických reakcí. To bude platit do okamžiku, kdy se nepřejím nebo v záchvatu žravosti a stresu do sebe snídani nahážu za dvě minuty.

  8. Glykemický index je velmi nízký, tady není potřeba žádného dalšího komentáře.

  9. Přítomnost koření zajistí posun termiky směrem k ohřívajícím účinkům.

  10. S radostí bych nabídl dnešní snídani malým dětem. Čím mladší, tím méně koření, zastavil bych se někde u 11-12 měsíců z důvodu obsahu kešu, které mohou být potenciálně alergenní.

  11. Kromě vegetariánů, veganů a (s teoretickými protesty) vitariánů by měli tento recept přivítat i sportovci. S ohledem na nutriční charakteristiky se nemusíme omezovat jen na snídaně, živě si dokážu představit i možnost svačiny. A pokud si zrovna nehlídáme linii, tak i večeři.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

45 Kč / celá porce

Kategorie

Snídaně

Vhodné pro







Podobné recepty