Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Tymián čerstvý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Tymián čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

417 kcal

Energie kJ

1743 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

65 g

Tuky

7 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (65 g) Tuky (7 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10 %) Sacharidy (65.2 %) Tuky (15.1 %) Vláknina (9.6 %)

Tymián je koření tvořené sušenými větvičkami s listy a květy tymiánu obecného. Pochází ze západní oblasti středomořského pobřeží. Byl uznáván jako symbol síly hlavně pro gladiátory a Egypťané ho využívali k balzamování. Typický je pro středomořskou a balkánskou kuchyni.

Tymián  a zdraví

Je vhodný proti průjmům, nadýmání či zánětech zažívacího traktu, má antibiotické a protiparazitární účinky. Vyluhovaný tymián pomáhá při kašli, protože odhleňuje a celkově zklidňuje záněty dýchacích cest. Nepoužívá se v těhotenství a při srdeční slabosti. 

Tymián v kuchyni

Je vhodný zejména do teplé kuchyně:
- na drůbež,
- ke zvěřině
- do polévek
- do dušených jídel, 
- k nádivkám,  
- do masových pokrmů. 
​Při nakládání masa brání jeho zkažení.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.