Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
417 kcal
Energie kJ
1743 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
65 g
Tuky
7 g
Vláknina
20 g
Tymián je koření tvořené sušenými větvičkami s listy a květy tymiánu obecného. Pochází ze západní oblasti středomořského pobřeží. Byl uznáván jako symbol síly hlavně pro gladiátory a Egypťané ho využívali k balzamování. Typický je pro středomořskou a balkánskou kuchyni.
Je vhodný proti průjmům, nadýmání či zánětech zažívacího traktu, má antibiotické a protiparazitární účinky. Vyluhovaný tymián pomáhá při kašli, protože odhleňuje a celkově zklidňuje záněty dýchacích cest. Nepoužívá se v těhotenství a při srdeční slabosti.
Je vhodný zejména do teplé kuchyně:
- na drůbež,
- ke zvěřině,
- do polévek,
- do dušených jídel,
- k nádivkám,
- do masových pokrmů.
Při nakládání masa brání jeho zkažení.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.