Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
598 kcal
Energie kJ
2501 kJ
Bílkoviny
17 g
Sacharidy
26 g
Tuky
46 g
Vláknina
2 g
Jako kešu se označují nažky plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Původně pochází z Brazílie, dnes je rozšířen v tropických oblastech celého světa.
Jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Kešu se používají stejně jako ořechy. V kuchyni mají pestré využití ve sladkých i slaných variantách, konzumují se natural i pražené, nejčastěji jako součást:
- salátů,
- pomazánek,
- hlavních chodů,
- kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.