Guláš z hlívy

O téměř zázračných účincích hlívy ústřičné na imunitní systém jsme na tomto místě už psali, zeleninový salát tedy neměl žádnému zájemci uniknout. S ohledem na podporu imunity dnes zkusíme „vyšší třídu“ a připravíme „koncentrát“ v podobě guláše.

Nákup

Jeho výroba je v principu jednoduchá, bude pouze potřeba počítat s delší časovou investicí než u předchozího salátu. Ingredience jsou dobře dostupné, kromě většího trsu hlívy potřebujeme cibuli a celozrnné žitné kváskové pečivo, dochucovat budeme balsamikovým octem, pepřem, sladkou paprikou (bez ní není guláš gulášem) a česnekem. A protože to bez soli nejde, sáhneme po pravé nefalšované himalájské, která nás obdaří nevšedním spektrem stopových prvků.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Srdce nadšence do zdravého vaření musí zaplesat už při prvním pohledu do nutriční tabulky. Máme totiž na talíři hlavní chod s dostatkem bílkovin (většina z nich pochází z hlívy), adekvátním množstvím sacharidů jako zdroje rychlé energie, MINIMEM tuků a především gigantického zastoupení vlákniny. V tomto směru nejen vyvážený, ale i dietní pokrm.

  2. Dietní charakter chodu dokládá i množství energie, které odpovídá spíše odlehčené svačince. Nečekejme proto po naplnění žaludku žádný energetický „průvan“ jako v případě jeho masitých příbuzných.

  3. Termicky jsme připravili ohřívající pokrm. Nenechme se zaskočit ochlazujícím charakterem objemově dominujících hub – uvařením a především použitím pepře, česneku a cibule jsme přeprogramovali jídlo na silně zahřívající.

  4. Energeticky je recept jinový. Odpovědnost nesou houby, koření i zelenina.

  5. Úroveň stravitelnosti je velmi dobrá, trávicí trakt téměř nezaznamená zvýšenou energetickou zátěž při procesu trávení.

  6. Glykemický index je extrémně nízký. Toto nejvíce na vlastní kůži i krevní glykémii poznají především diabetici, kteří jsou na jakékoli výkyvy přecitlivělí.

  7. Acidobazická charakteristika směřuje do zásadotvornějších oblastí. Další velká výhoda, kterou bychom měli mít na paměti.

  8. Začali jsme dnes schopností hlívy podporovat nespecifickou imunitu. To se děje skrze obsah látek sacharidového původu, které nesou název beta **glukany**. Dnešní jejich nálož není zrovna malá, recept tedy ponese v této oblasti svoje ovoce. Celkové účinky ale nesrovnávejme se schopností některých doplňků stravy, kde se používají standardizované dávky beta glukanů, navíc pouze jenom některých.

  9. Recept je vhodný i pro děti – bezpečně bych to viděl od 3 let. V menších množstvích hlívy ale není problém nechat ochutnat i věkově o rok mladší.

  10. Pokud by měl někdo nápad nahradit tento guláš místo klasického hovězího, nejlépe večer se třemi půllitry piva, vězte, že v tomto případě kombinuje dvě silně jinové potraviny. Jak už zaznělo v úvodu – není guláš jako guláš. K dnešnímu bych pivo raději nedával. Chuťově možná ok, energeticky ale těžký úlet od harmonie.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

45 minut

Přibližná cena

35 Kč

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro








Podobné recepty