Energie kcal
42 kcal
Energie kJ
172 kJ
Bílkoviny
2.6 g
Sacharidy
4.4 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
5 g
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá houba, která roste na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Je známa pod aletrnativním názvem "hiratake", v současné době se pro komerční účely pěstuje na speciálně upravené slámě.
Je typická vysokým obsahem beta-glukanů, díky kterým má imunostimulační a protizánětlivé účinky. Dále je zdrojem látek ze skupiny statinů, které upravují metabolismus cholesterolu. Je bohatým zdrojem draslíku, konzumace hlívy má tak pozitivní vliv na srdečně-cévní soustavu.
Houba obsahuje vysoký podíl vlákniny, má proto nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V kuchyni má všestranné použití – od různých tepelných úprav až po sušení, nakládání a kvašení (fermentaci). Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.