Dýňový koláč

Dokud nám příroda naděluje čerstvé suroviny, je rozumné je využívat s plným potenciálem. To platí i o podzimní nadílce dýní. A protože většina populace velmi ráda mlsá, zkusíme dnes netradiční recepturu v podobě dýňového koláče.

Jak už jsme v naší škole zvyklí, jeho charakteristiky budou v mnoha ohledech přesahovat potenciál a parametry běžně vyráběných podobných dobrot. Pokud tak získáte pocit, že máte na talíři „zbytečně“ zdravou sladkost, není nic jednoduššího, než si na koláči pochutnat společně s kávičkou v rámci siesty, kterou si plnohodnotně zasloužíme.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Budeme-li hodnotit koláč ne jako celek, ale pouze jeho jednu porci, zjistíme, že v celkovém souhrnu jsou jeho parametry velmi příznivé. Bílkoviny jsou zastoupeny v ukázkovém množství. Jejich kvalita je na rozumné úrovni. Kombinace živočišných a rostlinných zdrojů poskytuje jejich velmi dobrou stravitelnost. V tomto směru tedy není co dodat.

  2. Tuky jsou v gramážním zastoupením lehce v závěsu za proteiny. V tomto směru tedy velmi dobrý parametr. Jejich kvalita je také ukázková. Jednoznačně převažují nenasycené formy, vejce z pozice dominantních nasycených forem naštěstí výsledný parametr neovlivnily nežádoucím způsobem.

  3. Koláč je typicky vysokosacharidový. Poměry komplexních a jednoduchých forem cukrů jsou naprosto v pořádku. Alespoň do té míry, kdy poskytnou výslednou hodnotu glykemického indexu na nízké úrovni.

  4. Zastoupení vlákniny je nádherné. Kombinace rozpustných a nerozpustných forem tlačí glykemický index směrem dolů a přitom zbytečně nezatěžují proces trávení.

  5. Množství energie je v normě. Tady ale záleží na úhlu pohledu: Pokud si dám jeden až dva kousky jako dezert, dodám tělu určitý balík energie, se kterým je potřeba počítat. Zcela určitě bych to nedělal ve večerních hodinách – a když už ano, tak jako součást sladké večeře, ne slaných variant. Vždy s podmínkou, že budu mít počet snědených kousků pod kontrolou, což s ohledem na atraktivní chuť koláče může být v praxi problém.

  6. Termický efekt po konzumaci koláče bude mírně zahřívající. V podzimním období je to faktor, který by měl být považován za automatický.

  7. V oblasti acidobazických tendencí jsme schopni dosáhnout mírné zásadotvornosti. To za předpokladu, že koláč nepřipálíme, nebudeme jej konzumovat s kávou a především si jej vychutnáme tak, že jej důkladně rozžvýkáme.

  8. Jin charakteristika společně s vyváženým poměrem živin ve vysokosacharidovém pojetí předurčuje tento recept nejen jako už zmiňovaný dezert, ale především možnost sladké varianty svačiny, která nabídne vše potřebné.

  9. Velkou výhodou receptu je i fakt, že se jej podařilo připravit bez lepku a laktózy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

9 Kč / jeden kousek

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro




Podobné recepty