Kategorie: Ořechy a semena / Semena
Energie kcal
600 kcal
Energie kJ
2509 kJ
Bílkoviny
24.5 g
Sacharidy
18 g
Tuky
46 g
Vláknina
4 g
Jedná se o semínka tykve obecné (Cucurbita pepo). Semena této velmi oblíbené a hojně pěstované plodiny se dokonce dochovala z období 5.tisíciletí př.n.l. Semínka šedozelené barvy, která se musí vyloupnout z bílé slupky, mají nasládlou, oříškovou chuť.
Semínka jsou velmi bohatým zdrojem draslíku, který příznivě ovlivňuje fungování srdečně-cévního systému. Z dalších minerálů stojí za zmínku zinek, jehož účinek nejvíce využívá mužská populace s cílem ovlivnit funkci prostaty. Dýňová semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Semínka se konzumují syrová i tepelně upravená. Jejich pražením se sice zvýrazní chuť a aroma, dochází ale ke ztrátě většiny nutričních hodnot. Běžně se přidávají do:
- salátů,
- pečiva,
- polévek,
- omáček,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.