Kurzy ATAC

Dýňová semínka

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Dýňová semínka

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

600 kcal

Energie kJ

2509 kJ

Bílkoviny

24.5 g

Sacharidy

18 g

Tuky

46 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (24.5 g) Sacharidy (18 g) Tuky (46 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.1 %) Sacharidy (12.5 %) Tuky (69 %) Vláknina (1.3 %)

Jedná se o semínka tykve obecné (Cucurbita pepo). Semena této velmi oblíbené a hojně pěstované plodiny se dokonce dochovala z období 5.tisíciletí př.n.l.
Semínka šedozelené barvy, která se musí vyloupnout z bílé slupky, mají nasládlou, oříškovou chuť. 

Dýňová semínka a zdraví

Semínka jsou velmi bohatým zdrojem draslíku, který příznivě ovlivňuje fungování srdečně-cévního systému. Z dalších minerálů stojí za zmínku zinek, jehož účinek nejvíce využívá mužská populace s cílem ovlivnit funkci prostaty.
Dýňová semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Dýňová semínka v kuchyni

Semínka se konzumují syrová i tepelně upravená. Jejich pražením se sice zvýrazní chuť a aroma, dochází ale ke ztrátě většiny nutričních hodnot.
Běžně se přidávají do: 
- salátů,
- pečiva,
- polévek,
- omáček,
- smoothie.