Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
319 kcal
Energie kJ
1333 kJ
Bílkoviny
6.7 g
Sacharidy
53.3 g
Tuky
5.3 g
Vláknina
10 g
Zázvor je kořen Zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť, původně pochází z Indie nebo Číny.
Zázvor obsahuje oleje s aromatickými složkami, které vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu, u citlivých jedinců mohou způsobovat pálení žáhy a trávicí potíže. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Jeho konzumaci by se měli vyhnout i lidé užívající antacida. Obsah aromatických látek v zázvoru se sušením snižuje, účinky sušeného zázvoru na zdraví nejsou proto tak výrazné, jako u čerstvého.
Je typickou součástí čínské a indické kuchyně. Z důvodu jeho typicky ostré chuti se používá jako koření do slaných (maso, ryby, vývary, polévky) i sladkých (perníky, vánoční cukroví, zmrzliny, limonády) pokrmů. Je častou součástí kořenících směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.