Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Zázvor sušený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Zázvor sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

319 kcal

Energie kJ

1333 kJ

Bílkoviny

6.7 g

Sacharidy

53.3 g

Tuky

5.3 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.7 g) Sacharidy (53.3 g) Tuky (5.3 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.8 %) Sacharidy (70 %) Tuky (15 %) Vláknina (6.3 %)

Zázvor je kořen Zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť, původně pochází z Indie nebo Číny. 

Zázvor a zdraví

Zázvor obsahuje oleje s aromatickými složkami, které vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu, u citlivých jedinců mohou způsobovat pálení žáhy a trávicí potíže. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Jeho konzumaci by se měli vyhnout i lidé užívající antacida. Obsah aromatických látek v zázvoru se sušením snižuje, účinky sušeného zázvoru na zdraví nejsou proto tak výrazné, jako u čerstvého.

Zázvor v kuchyni

Je typickou součástí čínské a indické kuchyně. Z důvodu jeho typicky ostré chuti se používá jako koření do slaných (maso, ryby, vývary, polévky) i sladkých (perníky, vánoční cukroví, zmrzliny, limonády) pokrmů. Je častou součástí kořenících směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.