Adzuki s grilovanou zeleninou

O fazolích je chronicky známo, že mají extrémně nízký glykemický index. A protože málokdo je ochoten konzumovat tyto luštěniny syrové (s výjimkou klíčeného stavu), můžeme být s ohledem na výši glykémie klidní i při jejich konzumaci v různých formách tepelné úpravy. Jeden z nejuniverzálnějších druhů fazolí (nejen z nutričního hlediska) – adzuki – nabídne široké spektrum výhod včetně příjemně lahodné oříškové chuti, které u dnešního receptu zpestříme šikovně použitou kombinací koření a zeleniny.

Postup

Fazole namočíme do vody na 6-8 hodin a následně uvaříme v nesolené vodě(přibližně 20-25 minut). V průběhu vaření do hrnce s olejem vložíme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem a restujeme přibližně 5 minut. Následně přidáme najemno nakrájenou zelenou papriku a pokračujeme v restování dalších 5 minut. Pak přidáme malou lžíci kurkumy, uvařené fazole, zalijeme hrnkem vody a přivedeme k varu.

Bez zeleniny to nejde

Na grilovací pánvi orestujeme na plátky nakrájený baklažán s cuketou a rajčaty. Polovinu zeleniny rozmixujeme na kaši ručním mixérem, tuto směs vložíme do vařícího hrnce s fazolemi a důkladně promícháme. Dochutíme čerstvým koriandrem, solí a pepřem, podáváme s celozrnným chlebem a grilovanou zeleninou.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Fazole adzuki, které jsou skutečným (nejen nutričním) skvostem mezi (nejen) luštěninami, poskytnou převážnou většinu spočtených živin. Kromě vysokého poměru bílkovin, jejichž množství odpovídá proteinům v mase, a které zplnohodnotníme kombinací s celozrnným pečivem, musíme pochválit ještě sacharidy. Ty mají komplexní strukturu (navíc podpořenou už zmíněným pečivem), takže glykemický index celého pokrmu je skutečně velmi nízký (dolů jej tlačí mj. i vysoký obsah vlákniny z přítomné zeleniny – syrové i tepelně upravené mixované).

  2. Řešíme-li poměry živin, je potřeba vyzdvihnout naprosté minimum tuků. Ty pochází z převážné většiny pouze z olivového oleje. V případech, kdy bych neřešil faktor vyváženosti a současně kalkuloval s redukční dietou, vyhnul bych se použití jakéhokoli přidaného tuku a jásal bych, jak rychle mi nadbytečná kila ubývají.

  3. Celkové zastoupení energie je s ohledem na velikost porce skutečně úžasné – kombinace s nízkým glykemickým indexem pokrmu dává naprosto dokonalý výsledek nejen pro dietáře.

  4. Termicky nám výsledek vychází velmi zajímavě. Fazole adzuki jsou mírně ochlazující, jejich tepelnou úpravou je posuneme blíže k neutralitě, kde se nachází i pečivo. Použité koření včetně cibule a česneku vše táhne k ohřívajícím směrům, které jsou ale brzděny syrovou zeleninou. Výsledek je nakonec neutrální.

  5. Z pohledu energetických tendencí máme před sebou další formu dokonalosti: Lehce jinové fazole (ve srovnání s obilovinami) se skvěle doplňují s pečivem, které je „středové“. Olej se zeleninou a kořením jsou silněji jinové, sůl naopak extrémně jangová. Výsledek se tak drží u dokonalého středu.

  6. Vyšší množství bílkovin inklinuje k okyselujícím tendencím. Protože jsme ale nešetřili zeleninou s dostatkem antioxidantů a vlákniny a navíc použili kombinaci koření s poměrně vysokou antioxidační kapacitou, nebál bych se žádného dramatického zvratu v acidobazicitě.

  7. Kombinace zastoupených surovin nám umožňuje nabídnout dnešní dobrotu poměrně širokému spektru strávníků. Sportovci ocení vysoký poměr bílkovin, dietáři nízké zastoupení tuků i energie, diabetici nízký glykemický index. Vyhýbat by se mu měli především jedinci se záněty střevního traktu a děti do 12 měsíců.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

40 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

35 Kč / 1 porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro







Podobné recepty