Kurzy ATAC

Koriandr listy čerstvé

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Koriandr listy čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

311 kcal

Energie kJ

1300 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

40 g

Tuky

10 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (40 g) Tuky (10 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.8 %) Sacharidy (53.8 %) Tuky (29 %) Vláknina (6.4 %)

Koriandr setý je rostlina příbuzná kmínu, kopru a anýzu. Jako koření se používají jak čerstvé lístky, tak i sušené plody (celé nebo mleté). Zralé plody mají příjemné aroma, nasládlou a palčivou chuť, listy nasládlou chuť nemají. Silice koriandru má kořenitou a dřevitou vůni. Pochází ze západní Asie a Středomoří, pěstuje se v teplejších oblastech Evropy a v přední Asii. 

Koriandr a zdraví

Koriandr příznivě ovlivňuje trávení, jelikož podporuje tvorbu žaludeční šťávy a také zvyšuje chuť k jídlu. Čaj pomáhá při bolestech břicha, nadýmání či pocitu plnosti. Obklady se používají při revmatických potížích kloubů. Pomáhá při revmatu, zklidňuje organismus, má protikřečové, antibakteriální a protinadýmavé účinky. 

Koriandr v kuchyni 

Listy a semena se používají zejména v asijské kuchyni, je také nezbytnou přísadou kari. Koření je oblíbené v indickéanglickéněmecké kuchyni či latinskoamerické a gruzínské kuchyni. Lístky se používají také:
- do 
polévek
- k 
salátům,
- do zeleninových pokrmů, 
- k 
nakládání hub a zeleniny. 
Hodí se téměř ke všem druhům 
masa
- kuřecímu, 
- jehněčímu, 
- hovězímu,
- vepřovému, 
- rybám. 
​Používá se také při 
uzení masa. Díky své nasládlé chuti se přidává do cukrovineksušenekpečiva a likérů. Čerstvé lístky jsou neodmyslitelnou součástí salsy, která je vhodná k většině druhů masa.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.