Kurzy ATAC

Cuketa čerstvá

Kategorie: Zelenina / Plodová

Cuketa čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

21 kcal

Energie kJ

87 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.1 %) Sacharidy (60.3 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (19.2 %)

Tvarem je podobná okurce, nejblíže příbuzná je tykvi. Byla vyšlechtěna v Itálii z tykve obecné (Cucurbita pepo). Dnes patří k oblíbeným letním zeleninám, byť v kuchyni je tak trochu popelkou. Ideální velikost plodů pro zpracování v kuchyni je 20–25 cm.

Cuketa a zdraví

Cuketa je oblíbenou v redukčních jídelníčcích – 100 g cukety obsahuje pouhých 15 kcal. Nutričně je bohatá na draslík, obsah ostatních živin je spíše podprůměrný.

Cuketa v kuchyni                

V české kuchyni je cuketa známá nejvíce jako základ pro tzv. cukeťáky (bramboráky z cukety), její využití je ale mnohem univerzálnější. Cuketa je mimořádně tvárnou zeleninou, jež se uplatní ve stovkách pokrmů – mladé cukety jsou výborné do salátů, kterým dají svěží a jemnou chuť podobnou okurce. Cuketa si rozumí s vařením, dušením i zapékáním,  je například zásadní přísadou do francouzského ratatouille

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.