Energie kcal
21 kcal
Energie kJ
87 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2 g
Tvarem je podobná okurce, nejblíže příbuzná je tykvi. Byla vyšlechtěna v Itálii z tykve obecné (Cucurbita pepo). Dnes patří k oblíbeným letním zeleninám, byť v kuchyni je tak trochu popelkou. Ideální velikost plodů pro zpracování v kuchyni je 20–25 cm.
Cuketa je oblíbenou v redukčních jídelníčcích – 100 g cukety obsahuje pouhých 15 kcal. Nutričně je bohatá na draslík, obsah ostatních živin je spíše podprůměrný.
V české kuchyni je cuketa známá nejvíce jako základ pro tzv. cukeťáky (bramboráky z cukety), její využití je ale mnohem univerzálnější. Cuketa je mimořádně tvárnou zeleninou, jež se uplatní ve stovkách pokrmů – mladé cukety jsou výborné do salátů, kterým dají svěží a jemnou chuť podobnou okurce. Cuketa si rozumí s vařením, dušením i zapékáním, je například zásadní přísadou do francouzského ratatouille.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.