Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat k tomu názoru na dobu louhování čaje výše v diskusi:
"obecně platí, že čím delší doba louhování, tím vyšší obsah kofeinu následně čaj obsahuje".
Setkala jsem se s opačným názorem u černého čaje (nevím jestli platí i u zeleného) a to, že čím déle se louhuje od 4 až do 5 min., uvolňují se třísloviny, které právě účinek kofeinu neutralizují a čaj má pak účinky uklidňující. Jak to tedy prosím je? Pokud chceme snížit kofein máme čaj louhovat jen krátce nebo naopak déle 4-5 min.?
Děkuji.

Čím déle bylinu louhujete, tím více látek se do tekutiny uvolňuje, toto platí obecně. Faktem je, že s dobou louhování čajových listů se do vody kromě kofeinu uvolňují i třísloviny, které NEneutralizují účinky kofeinu, ale komplikují jeho uvolňování v těle. Tzn. čaj bude obsahovat hodně kofeinu i tříslovin, díky obsahu tříslovin se kofein bude vstřebávat v trávicím traktu pomaleji, jeho účinek v těle tak bude pozvolnější a dlouhodobější (řádově v hodinách). Při přípravě čaje tak záleží jen na vás, jaký postup budete preferovat s ohledem na cíl, který konzumací čaje sledujete.

Témata:  Kofein   Čaj   Třísloviny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi