Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli nevíte, jak je to s podáváním kofeinu např. v Argentině - sice se nejedná konkrétně o kávu, ale údajně je tam tak běžná konzumace Maté, že ho podávají i malým dětem. Pokud je to mu tak, jaké to může mít pro děti, tuším i batolata, následky?
Moc děkuji.

Kofein v čisté formě se rychle metabolizuje, jsou pro něj typické běžně prezentované vedlejší účinky. Vazba na fytochemické sloučeniny v rostlinách tyto vlastnosti zmírňuje, u každé byliny v odlišném rozsahu. Vždycky se ale jedná o směs, která má stimulační účinky, konzumace takových produktů není proto vhodná pro děti. Faktem je, že v některých "rozvojových" zemích mají tradice silný vliv a nehledí se tak na moderní poznatky (typické je např. žvýkání listů koky, ve srovnání s tímto je ale maca slabým odvarem). Dopad těchto drog na dětský organismus je negativní především ve vztahu k vývoji jejich nervové soustavy.

Témata:  Kofein   Maté 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi