Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na bezpečném množství kofeinu v těhotenství? Dočetla jsem se, že se udává 200 mg kofeinu. Už nějaký určitý čas piji zelený čaj Matcha. Nyní jsem v 1. trimestru a zvažuji zda mohu pít bez obav svůj šálek čaje (2g Matcha) denně.
Děkuji moc za radu.

S příjmem kofeinu je to složitější - jedná se o stimulační látku, jejíž účinek závisí na fungování receptorů, na které se váže. Každý člověk vykazuje jinou úroveň senzitivity, u zdravých dospělých jedinců se jako bezpečná denní dávka uvádí 300 mg (to odpovídá 5-8 malým šálků). Potíž je v tom, že nemalý podíl populace vykazuje projevy vedlejších účinků kávy už u dávek kolem 50 - 80 mg, pro tyto jsou pak doporučovaná množství nedostižnou metou. U těhotných žen hrozí nebezpečí ze strany zvýšených stresových projevů dítěte, je bezpečnější se kávě v průběhu těhotenství úplně vyhýbat (stejně jako alkoholu).

Témata:  Hubnutí   Těhotenství   Kofein 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi